xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Πάνω από 1.500 πρόσφυγες εκπαιδεύτηκαν από την ΕΟΔ

prosfyg ekpsh eod

Στην πρόληψη, την αυτοπροστασία και τις Πρώτες Βοήθειες

Πάνω από 1.500 πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά, εκπαιδεύτηκαν από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στις Πρώτες Βοήθειες, την πυρασφάλεια και την αυτοπροστασία στο πλαίσιο του προγράμματος «Learn-Prevent-Protect», που υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2018 με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) για τους πρόσφυγες.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται τόσο σε δομές όσο και σε κέντρα φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο να εκπαιδευτούν οι ωφελούμενοι στο πώς μπορούν να βοηθήσουν κάποιον που αντιμετωπίζει κίνδυνο για τη ζωή του ή έχει τραυματιστεί, παρέχοντας του Πρώτες Βοήθειες, αλλά και στο πως μπορούν να αντιμετωπίσουν μία πυρκαγιά, κάνοντας χρήση του πυροσβεστήρα. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύονται στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων, όπως οι πλημμύρες, οι φωτιές, ο σεισμός και ο παγετός.

Μέχρι στιγμής, 655 ενήλικες έχουν εκπαιδευτεί στις Πρώτες Βοήθειες, 320 στην πυρασφάλεια, ενώ 590 παιδιά και έφηβοι στο πλαίσιο της δράσης «Safeland Playground» του προγράμματος.

Η δράση «Safeland Playground» απευθύνεται σε παιδιά και νέους και είναι μια διασκεδαστική και ταυτόχρονα εκπαιδευτική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει διαδραστικά παιχνίδια, με θέμα την ασφάλεια στη θάλασσα και στο βουνό και, γενικότερα, στις δραστηριότητες που γίνονται στη φύση. Τα παιδιά μαθαίνουν πως να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα ασφαλείας και εξοπλισμό, όπως τα σωσίβια, οι πυξίδες και οι χάρτες, δίνοντας τους έτσι τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τη φύση, μαθαίνοντας συγχρόνως πώς να λειτουργούν σαν ομάδα.

Ήδη, με την υποστήριξη και του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχουν υλοποιηθεί εκπαιδεύσεις στις δομές της Arsis, του Solidarity Now, της Praksis, της Be a Robin-Israid, της Ίριδας, της Drop in the Ocean, του Danish Refugee Council και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα «Learn-Prevent-Protect» υλοποιείται σε συνέχεια της βράβευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με το βραβείο προσφύγων Νάνσεν 2016 της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR Nansen Refugee Award), το οποίο της απονεμήθηκε για τις προσπάθειες των εθελοντών της στη διάσωση προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

επιστροφή στην κορυφή