Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικές οι πρώτες επαφές Eldorado Gold-κυβέρνησης

26229332 1718477428204775 8058514141245248048 n

Αισιοδοξία για την πορεία των επενδύσεων

Στην επένδυση στην Ελλάδα εστίασε για μία ακόμη φορά ο CEO της Eldorado Gold, μητρική εταιρεία της Ελληνικός Χρυσός, χαρακτηρίζοντας ως ενθαρρυντικές τις πρώτες συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Τζορτζ Μπερνς, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της καναδικής πολυεθνικής το β’ τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, «ήταν ένα σταθερό τρίμηνο από πλευράς παραγωγής και κόστους σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας. Δύο βασικά ορόσημα επιτεύχθηκαν, ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση του χρέους μας και επετεύχθη ένα φανταστικό τρίμηνο εμπορικής παραγωγής στο Lamaque.

Παράλληλα, οι πρώτες συζητήσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ήταν ενθαρρυντικές, συνειδητοποιώντας πως η αξιοποίηση της δυναμικής, των δυνατοτήτων της επένδυσης της Eldorado στην Ελλάδα προσφέρει σημαντική αξία στους επενδυτές μας, στην τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Προσβλέπουμε συνολικά σε ένα καλό β’ εξάμηνο με παραγωγή 390.000-420.000 ουγκιές χρυσού».

Αναλυτικά, η παραγωγή χρυσού για την Eldorado Gold στο δεύτερο τρίμηνο 2019 ανήλθε στις 91.803 και οι πωλήσεις έφτασαν τα 173,7 εκατ. δολ. Η ρευστότητα παραμένει σταθερή, η εταιρεία ολοκλήρωσε το τρίμηνο με διαθέσιμα περίπου 300 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένων των 119,9 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, ταμειακά ισοδύναμα και προθεσμιακές καταθέσεις και περίπου 179 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα στο πλαίσιο πίστωσης 250 εκατ. δολ. Επίσης όλα τα έξοδα συντήρησης μειώθηκαν λόγω των αυξημένων όγκων πωλήσεων.

Στο εξάμηνο του 2019 η καναδική πολυεθνική είχε έσοδα 253,7 εκατ. δολαρίων. Η παραγωγή χρυσού διαμορφώθηκε στις 174.780 ουγκιές, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να σημειώνεται στο κοίτασμα Lamaque.

Τόσο η αποτελεσματική οικονομική διαχείριση της διοίκησης της μητρικής της Ελληνικός Χρυσός όσο και η ανοδική παραγωγική δραστηριότητα των κοιτασμάτων της ειδικά στο Lamaque έχουν ενισχύσει την πορεία της μετοχής της Eldorado Gold το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, η άνοδος που έχει σημειωθεί στη μετοχή της εταιρείας ανήλθε στο 47,64% τον τελευταίο μήνα και 34,33% το τελευταίο τρίμηνο.

Στο μεταξύ οι θετικές προσδοκίες και για την ελληνική θυγατρική αναπτερώνουν επίσης το ενδιαφέρον των μετόχων της εισηγμένης. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σύντομα αναμένεται να υπάρχει νέα επικοινωνία μεταξύ της καναδικής διοίκησης και της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διευθέτησης των εκκρεμοτήτων στο ελληνικό project, στο πλαίσιο και των πρόσφατων αποφάσεων από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής (στελέχη υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ελληνικής θυγατρικής). Κοίτασμα Ολυμπιάδας.

Στην Ελλάδα το κοίτασμα της Ολυμπιάδας παρήγαγε 6.924 ουγκιές χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2019, χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο λόγω μείωσης των θέσεων στα υπόγεια των στοών του κοιτάσματος και μείωσης της ποσότητας τροφοδοσίας της μονάδας επεξεργασίας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα εργολαβία που ξεκίνησε πρόσφατα θα αλλάξει την κατάσταση και θα βελτιώσει τα δεδομένα κατά το δεύτερο τρίμηνο επίσης θα αυξηθούν τα κεφάλαια που θα διοχετευτούν για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων στην Ολυμπιάδα. Οι Σκουριές παρέμειναν στο στάδιο φροντίδας και συντήρησης και κατά το β’ τρίμηνο του 2019. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο δαπανήθηκαν 2,1 εκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο και είναι σε στάση αναμονής προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν με την ελληνική πολιτεία και να ξεπεραστούν τα προσκόμματα που εμποδίζουν τη ροή της παραγωγής στη συγκεκριμένη περιοχή.

με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 03 Αυγούστου 2019 09:02

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020