ΡΟΗ 24/7:

Σταδιακή μείωση και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης

eforia nw

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τη σταδιακή μείωση και τελικά την πλήρη κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης επεξεργάζεται η κυβέρνηση την ώρα που προωθούνται οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται στη μείωση των τεκμηρίων κατά 50% το 2020 και στην πλήρη κατάργησή τους το 2021, θεωρώντας πως τα τεκμήρια διαβίωσης είναι αναχρονιστικά και πλέον με τις σύγχρονες ελεγκτικές διαδικασίες είναι εφικτός ο εντοπισμός της απόκρυψης φορολογητέας ύλης.

Την ενέργεια αυτή είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στυλιανός Πέτσας, τονίζοντας πως στο νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «η κυβέρνηση έχει στον πυρήνα του σχεδιασμού της την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα τεκμήρια σταδιακά θα φύγουν. Αυτό φέρνει και μια ευθύνη. Όταν φεύγει το αντικειμενικό κριτήριο, θα πρέπει να δούμε τα εισοδήματα να ανταποκρίνονται στα πραγματικά. Μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές για να δώσουμε κίνητρο στους πολίτες να δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη χρονιά τρία στα δέκα νοικοκυριά που υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων κλήθηκαν να πληρώσουν επιπλέον φόρους ή έχασαν φοροαπαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα εξαιτίας του προσδιορισμού των φορολογητέων εισοδημάτων τους σε υψηλά επίπεδα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ειδικότερα, περίπου 1,9 εκατομμύριο άγαμοι και έγγαμοι φορολογούμενοι επί συνόλου 6,25 εκατομμυρίων που υπέβαλαν πέρυσι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος έχουν πιάστηκαν στα «δίχτυα» των διατάξεων των άρθρων 31 και 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία ήταν χαμηλότερα από τα τεκμαρτά ποσά φορολογητέου εισοδήματος που τους προσδιόρισαν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων βάσει των συγκεκριμένων διατάξεων.

με πληροφορίες από naftemporiki.gr

επιστροφή στην κορυφή