ΡΟΗ 24/7:

Έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής και μέσω Facebook

face aade

Νέα κριτήρια για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων

Από "ψηφιακό κόσκινο" θα περάσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Κι εκτός όλων των άλλων η βοήθεια του Facebook θα αποδειχθεί πολύτιμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζει νέα κριτήρια για τον εντοπισμό φοροφυγάδων. Πιο συγκεκριμένα, ειδικά για πωλήσεις μέσω διαδικτύου, οι εφοριακοί θα εξετάζουν τον αριθμό των φίλων κάθε επιχείρησης αλλά και τα σχόλια των πελατών στο Facebook.

Την ίδια ώρα, θα ελέγχονται ακόμη και συναλλαγές μέσω Paypal ή άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών, το κόστος της παρουσίας και της δραστηριοποίησης στο Διαδίκτυο, η ύπαρξη συμβάσεων με εταιρείες courier και αλλά.

Έτσι, κατά την προετοιμασία του ελέγχου, μετά την έκδοση της εντολής, θα εξετάζονται:

Αν έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις για κάθε είδους φορολογία.

Εάν είχαν διαπραχθεί φορολογικές παραβάσεις, εάν υπάρχουν κατασχεθέντα βιβλία ή άλλα έγγραφα ή στοιχεία από τα οποία πιθανολογείται ότι προκύπτει φοροδιαφυγή.

Στοιχεία διασταυρώσεων, δελτία πληροφοριών και λοιπά στοιχεία από οργανισμούς, τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες ή αρχές.

Στοιχεία που αφορούν εκδότες πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και λήπτες εικονικών φορολογικών στοιχείων ή εξαφανισμένους εμπόρους.

Ενδείξεις για άρση τραπεζικού απορρήτου.

Στοιχεία για τη σύνθεση της συνολικής εικόνας του ελεγχόμενου από τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα.

Η υποβολή των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών.

Τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία του ελεγχομένου, με σκοπό τη συνδρομή του τομέα του φορολογικού ελέγχου προς τον τομέα της είσπραξης των εσόδων.

Στοιχεία που υπάρχουν στο Διαδίκτυο για τη λήψη περαιτέρω πληροφοριών αναφορικά με την ηλεκτρονική δραστηριοποίηση του ελεγχόμενου προσώπου.

επιστροφή στην κορυφή