ΡΟΗ 24/7:

Η αντιμετώπιση των διαταραχών όσφρησης

67566535 1234510733390291 7406342442464575488 o

Η λειτουργία ειδικού ιατρείου στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Οι διαταραχές της όσφρησης παρουσιάζουν μεγάλη συχνότητα που φτάνει το 20% του γενικού πληθυσμού (5% του πληθυσμού πάσχει από ανοσμία/πλήρη απώλεια της όσφρησης και 15% από υποσμία/ μερική απώλεια της όσφρησης), ενώ σε άτομα άνω των 65 ετών το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα στο 50% περίπου.

Η ανοσμία αποτελεί συγκριτικά για τον άρρωστο μικρότερη αναπηρία από την απώλεια όρασης ή ακοής, ενώ συχνά η σταδιακή της πτώση την κάνει μη αντιληπτή από τον ίδιο. Για τους ανωτέρω λόγους δεν αναζητά πάντα ιατρική βοήθεια με αποτέλεσμα ένας μικρότερος αριθμός ασθενών να προσέρχεται σε ένα ρινολογικό ιατρείο. Η έκπτωση της οσφρητικής ικανότητας ενός ατόμου, για τον ίδιο υποκειμενικά επηρεάζει αρνητικά δύο αισθήσεις, την όσφρηση, αλλά και τη γεύση με αποτέλεσμα να επιφέρει σημαντική πτώση στην ποιότητα ζωής του. Οι ασθενείς δεν απολαμβάνουν το φαγητό, δεν αντιλαμβάνονται τα αρώματα του περιβάλλοντος, παρουσιάζουν κοινωνική απομόνωση και ψυχολογική επιβάρυνση, ενώ αρκετοί βιώνουν επικίνδυνα ατυχήματα στην καθημερινή τους ζωή όπως, κατανάλωση αλλοιωμένων τροφών ή μη αναγνώριση καπνού και βλαβερών αερίων στον αέρα (π.χ. αναθυμιάσεις από καυστήρες, φωτιά από φαγητό που καίγεται στην κουζίνα) με αποτέλεσμα έως και θανάτους είτε από την εισπνοή τους ή από εγκαύματα. Οι τρεις κύριες αιτίες οσφρητικής δυσλειτουργίας είναι οι ιώσεις του ανωτέρου αναπνευστικού, η χρόνια ρινοκολπίτιδα και οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όμως, η απώλεια όσφρησης μπορεί να οφείλεται σε κάποιον όγκο της περιοχής της βάσης του κρανίου, ενώ μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα και κάποιου νευροεκφυλιστικού νοσήματος, όπως η νόσος Parkinson και η νόσος Alzheimer.

Στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου η Β΄ ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ λειτουργεί το ειδικό Ιατρείο Όσφρησης και Γεύσης από τον Ιανουάριο του 2007 με υπεύθυνο τον Επίκουρο Καθηγητή, κ. Ιορδάνη Κωνσταντινίδη. Σήμερα αποτελεί κέντρο αναφοράς στον ελλαδικό χώρο, ενώ συμμετέχει σε ένα δίκτυο ανάλογων ευρωπαϊκών ιατρείων για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Το ειδικό ιατρείο πραγματοποιείται κάθε 2 εβδομάδες, όπου γίνονται ενδοσκοπικός έλεγχος της μύτης και ειδικά οσφρητικά και γευστικά τεστ. Επίσης, γίνεται όλος ο απαραίτητος απεικονιστικός έλεγχος που απαιτείται κατά περίπτωση.

Ιορδάνης Κωνσταντινίδης, Επίκουρος Καθηγητής Β’ ΩΡΛ Κλινική ΑΠΘ

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2