ΡΟΗ 24/7:

Κινδυνεύουν να χαθούν 1 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ - Ο ρόλος των τραπεζών

xrhmata desmides

Την ώρα που η αγορά ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας, κεφάλαια ύψους 1 δισ ευρώ από το ΕΣΠΑ κινδυνεύουν να χαθούνΣύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" πρόκειται για χρήματα που έχει δεσμεύσει η ελληνική πλευρά μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων (Jeremie και Ταμείο Εγγυήσεων) που έχουν σχεδιαστεί στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος και τα οποία έχουν απορροφηθεί μέχρι σήμερα μόλις σε ποσοστό 35% περίπου, δηλαδή περί τα 500 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,5 δισ που έχουν δεσμευθεί. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η ΕΤΕπ, που ήταν ο βασικός χρηματοδότης του Ταμείου Εγγυήσεων, ενέκρινε ποσό 400 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 1 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς ωστόσο αυτό να λύνει το σημαντικότερο πρόβλημα, που είναι η τελική διοχέτευση των χρημάτων αυτών στις επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην αδυναμία των τραπεζών να παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση της επένδυσης με τη μορφή δανείου και αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για τον οποίο ένας μεγάλος αριθμός επενδυτικών σχεδίων εγκαταλείπεται.

Η πορεία αξιοποίησης των πόρων τόσο του Jeremie όσο και του Ταμείου Εγγυήσεων επιβεβαιώνει την κριτική που είχε ασκηθεί στο παρελθόν ότι το «παρκάρισμα» αυτών των χρημάτων βοηθούσε στο να εμφανίζεται υψηλή η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, αλλά πλέον, καθώς το Πρόγραμμα βαίνει προς το τέλος του, το επιχείρημα της απορρόφησης γυρίζει μπούμερανγκ.

Από το 2015 και προκειμένου τα χρήματα αυτά να μη χαθούν, θα πρέπει να αξιοποιηθούν μέσα από άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ, μια διαδικασία που δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς απαιτεί για άλλη μια φορά την εσωτερική ανακατανομή των ποσών εντός των Προγραμμάτων σε δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν έγκαιρα και φυσικά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδιάθετων χρημάτων, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί και το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, εντάσσοντας επενδύσεις του αναπτυξιακού νόμου, προσπάθεια ωστόσο που προσκρούει στους περιορισμούς που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ετσι από το 1,7 δισ. ευρώ ενισχύσεις που έπρεπε να δοθούν σε έργα που είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011 και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, η Επιτροπή αποδέχθηκε τελικώς τα μισά περίπου, δηλαδή περί τα 900 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό!

 


newmoney.gr

επιστροφή στην κορυφή