ΡΟΗ 24/7:

Το τσάι ωφελεί την οστική πυκνότητα των γυναικών…

tea

Η κατανάλωση τσαγιού είναι δυνατόν να ωφελεί τα οστά. Νέα μελέτη δείχνει ότι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ..
που έπιναν τσάι είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα στους γοφούς και μικρότερη οστική απώλεια συγκριτικά με αυτές που δεν έπιναν τσάι.


Οι ερευνητές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες , οι οποίες υποδείκνυαν ότι το τσάι ενδεχομένως προστατεύει από την οστική απώλεια και την οστεοπόρωση. Στην έρευνα, Αυστραλοί ερευνητές μελέτησαν 275 γυναίκες ηλικίας 70-85 ετών και εξέτασαν την ποσότητα του μαύρου και πράσινου τσαγιού που κατανάλωναν. Παράλληλα, μέτρησαν την πυκνότητα των οστών στους γοφούς κατά την έναρξη και το τέλος της έρευνας. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 5 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "The American Journal of Clinical Nutrition" και έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τσάι τακτικά είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα σε δυο πλευρές των γοφών σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν. Επιπλέον, μεγαλύτερη βρέθηκε και η πυκνότητα των μετάλλων στα οστά. Οι γυναίκες που κατανάλωναν τσάι είχαν και μικρότερη απώλεια οστικής πυκνότητας σε διάστημα 4 ετών σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπιναν τσάι. Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των φλιτζανιών που κατανάλωναν ημερησίως και της πυκνότητας των μετάλλων στα οστά.

Άλλοι παράγοντες όπως το ασβέστιο, ο καφές, η γυμναστική και το κάπνισμα δε φάνηκε να είναι επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ τσαγιού και οστικής πυκνότητας, σημειώνει η ερευνήτρια Amanda Devine του Πανεπιστημίου Western Australia στο Πέρθ. Οι ερευνητές θεωρούν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, για να εντοπιστεί πώς η κατανάλωση τσαγιού επηρεάζει την πυκνότητα των οστών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι τα φυτοχημικά στο τσάι, όπως τα φλαβονοειδή, μπορεί να θεωρούνται υπεύθυνα για το προστατευτικό αποτέλεσμα έναντι της απώλειας της οστικής μάζας.

 

logodiatrofis.gr

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2