ΡΟΗ 24/7:

Μέτρα ανακούφισης για τη Σαμοθράκη ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

samothrakidrn

Επιστολή σε υπουργεία και περιφέρεια

Πακέτο μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρήσεων της Σαμοθράκης που πλήττονται από τον πολυήμερο ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νησιού προτείνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η Συνομοσπονδία απέστειλε ήδη προς τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής) και στον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης επιστολή, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, που θεωρεί, πως, πέρα από τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ήδη η κυβέρνηση, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη «για την ανακούφιση των συμπολιτών μας που υπέστησαν εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν ένα τεράστιο πλήγμα».

Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:

Ι. Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων

Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

ΙΙ. Ασφαλιστικές - φορολογικές ελαφρύνσεις

Για όσους επαγγελματίες αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές, δυνατότητα απαλλαγής (και όχι μόνο αναστολής) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, με διατήρηση του δικαιώματος στην ασφάλιση υγείας.

Απαλλαγή από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

ΙΙΙ. Δανειακές υποχρεώσεις - χρηματοδότηση

Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κ.ο.κ.).

Αναστολή αναγγελίας στον «Τειρεσία» για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

Ειδική ρύθμιση - παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές.

Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτηρίων και αγαθών.

IV. Κοινωνική προστασία - κοινωνική συνοχή

Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη παρέμβαση πραγματοποίησε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. (δείτε αναλυτικά εδώ)

επιστροφή στην κορυφή