ΡΟΗ 24/7:

Αλλαγές στο ΙΚΑ: Ενοποιήσεις Ταμείων

vroutsis2

- Αναμόρφωση του Ασφαλιστικού με περαιτέρω διοικητική ενοποίηση Ταμείων, δηλώνει σε συνέντευξή του ο Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης


Τη διοικητική ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων το 2015, με το ΙΚΑ να μετατρέπεται σε υπερ-ταμείο, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Καθημερινή" της Κυριακής.
Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν ενοποιήσεις Ταμείων, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι: «Όχι μόνο θα υπάρξουν αλλά και θα αποτελέσουν το βασικό όχημα για την οριστική αναμόρφωση του ασφαλιστικού. Η διοικητική ενοποίηση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, οριζόντιο και κάθετο. Σε οριζόντιο επίπεδο θα ενοποιηθούν όλες οι κομβικές διαχειριστικές λειτουργίες όλων ανεξαιρέτως των ταμείων σε ενιαίες και ισχυρές διοικητικές οντότητες. Παράδειγμα, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός είσπραξης εισφορών για όλα τα ταμεία - συνδεόμενος μετά το 2017 και με τη φορολογική διοίκηση – καθώς και ένα Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων. Ακόμη, θα υποστηριχθεί η διαλειτουργικότητα και λειτουργική εναιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών, ενώ ενιαίος θα είναι και ο μηχανισμός ελέγχου της εισφοροδιαφυγής μέσω της διεύρυνσης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.
Στέκομαι ιδιαίτερα στο Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων, η δημιουργία του οποίου θα βασιστεί στην ολοκλήρωση της ψηφιακής καταγραφής του συνολικού ασφαλιστικού ιστορικού των εργαζομένων, μέσω του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Η αρχική στελέχωσή του θα γίνει από το υφιστάμενο προσωπικό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η έκδοση και απονομή των συντάξεων – ύστερα από μια απλή ηλεκτρονική αίτηση των ενδιαφερομένων – θα είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών» και συνέχισε υπογραμμίζοντας: «Σε κάθετο επίπεδο, θα υπάρξει διοικητική ενσωμάτωση στο ΙΚΑ – με διατήρηση, όμως, της οικονομικής τους αυτοτέλειας - του ταμείου επικουρικής ασφάλισης ΕΤΕΑ και των ταμείων παροχών πρόνοιας και εφάπαξ. Θα ενσωματωθούν δηλαδή στο ΙΚΑ, το ΕΤΕΑ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) καθώς και το Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Επίσης, στο ΝΑΤ θα ενταχθούν τα δύο ταμεία πρόνοιας των κατώτερων πληρωμάτων και των αξιωματικών».
Όσον αφορά τις συντάξεις ανέφερε ότι είναι περισσότερο διασφαλισμένες από ποτέ, ενώ για τα εργασιακά σημείωσε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μεταρρυθμίσεις και κατά την εκτίμησή του απομένουν μόνο βελτιώσεις.
Τέλος, για τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία, ο κ. Βρούτσης τόνισε: «Πρόκειται για μια γενναία και καλά μελετημένη ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία, η οποία ικανοποιεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους. Επιβραβεύει – για πρώτη φορά στη χώρα μας - όλους όσους προσπαθούν να είναι συνεπείς παρά τις πρωτοφανείς συνέπειες της συσσωρευμένης ύφεσης, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να πορευθούν στο δρόμο της υπευθυνότητας να χαράξουν μια διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν».

επιστροφή στην κορυφή