ΡΟΗ 24/7:

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ;(*)

ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΧΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ;(*)

 

Παλιότερα, όταν δεν υπήρχαν τρόποι μαζικής πληροφόρησης, η καμπάνα (εκκλησίας και σχολείου) και ο ντελάλης του χωριού ήταν τα μόνα μέσα για να ανακοινωθεί κάτι.

Όμως, αφότου η Τεχνολογία απλούστευσε τους τρόπους επικοινωνίας, τα παραδοσιακά αυτά μέσα εγκαταλείφθηκαν (τουλάχιστον για τα σχολεία και για τις κοινότητες).

Μόνον η Εκκλησία χρησιμοποιεί ακόμα την καμπάνα, ως εθιμικό και τυπικό στοιχείο της λειτουργίας της (με την ευρύτερη έννοια), κι αυτό είναι σεβαστό, αφού οι περισσότερες δράσεις της αυτόν τον χαρακτήρα έχουν (παραδοσιακό).

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, οι παραδοσιακές καμπάνες, με τον γλυκύτατο ήχο τους (το πιο ευχάριστο ξύπνημα!), που προδιέθετε τους πολίτες για εκκλησιασμό ή, τουλάχιστον, επηρέαζε θετικά την ψυχολογία τους, αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρονικούς μηχανισμούς πολυφωνικού ήχου, ποικίλης έντασης, με συνέπεια το αποτέλεσμα να είναι εντελώς διαφορετικό! Η εκκωφαντική καμπανοκρουσία (σαν δυνατό χτύπημα γκαζοντενεκέ!), που παραπέμπει σε (ανεκτό) ξεσηκωμό, όταν πρόκειται για αντιμετώπιση κάποιου έκτακτου φαινομένου (π.χ. πυρκαγιά) ή εξαιρετικού συμβάντος (π.χ. Ανάσταση), δεν έχει καμιά σχέση με το πάλαι ποτέ μειλίχιο κάλεσμα των πιστών. Απεναντίας, προκαλεί νευρικό κλονισμό, ιδιαίτερα στους πολίτες που διαμένουν σε μικρή απόσταση από τους ναούς, διότι: ή έχουν μωρά που ξυπνούν τρομοκρατημένα ή έχουν εργαζόμενους που επιστρέφουν στο σπίτι, λίγο πριν τα χαράματα, ή έχουν άυπνους λόγω παθήσεων, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα είτε με ηρεμιστικά είτε με ωτοασπίδες!

Είναι κάπως οξύμωρο, η Εκκλησία, που νοιάζεται για την ψυχική γαλήνη των πολιτών, ώστε να συμπεριφέρονται χριστιανοπρεπώς, να τους υποβάλλει σε τέτοια δοκιμασία! Εκτός κι αν νομίζει ότι, όσο πιο δυνατά φωνάζεις, τόσο πιο εύκολα επιβάλλεσαι! Όμως, αυτό λειτουργεί προβοκατόρικα: αντί να προσελκύει, αποστασιοποιεί!

Εξάλλου, δεν μπορεί ένας φορέας να επιμένει σε παραδοσιακά στερεότυπα (χρήση καμπάνας), και να καταφεύγει στη σύγχρονη τεχνολογία ως προς τη χρήση τους! Έχει λόγους να συντηρεί την Παράδοση; Ας το κάνει με συνέπεια! Έχει λόγους να επιλέγει την Τεχνολογία; Ας το κάνει με συνέπεια! Η πρόσμειξη Παράδοσης και Τεχνολογίας, συχνά, προκαλεί ποικίλες παρενέργειες!

Μήπως, μετά το ατυχές αυτό “πείραμα”, είναι καιρός να επιστρέψουμε στον οικείο μας χτύπο της καμπάνας, που, αποδεδειγμένα, λειτουργεί κατευναστικά και τόσο έχει υμνηθεί από την Ποίηση;

(*) Παραλλαγμένος τίτλος του μυθιστορήματος «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα;» του Έρνεστ Χεμινγουέι

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 27 Αυγούστου 2019 09:22
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Περί "Ανακύκλωσης" Το Mεταναστευτικό εν συγχύσει… »
επιστροφή στην κορυφή