ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης από Βερολίνο: «Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία της χώρας»

EDJCxz8XkAUxotw

- Αγ. Μέρκελ: Έχει βελτιωθεί το κλίμα

«Ύστερα από μία 10ετή δοκιμασία η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά. Γι’ αυτό ετοιμάζουμε, σε συνεργασία με τη Γερμανία, ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη που θα φέρει νέα κεφάλαια, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίσει τη διεθνή θέση της χώρας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Παράλληλα ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα εντάσσεται και στο κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Έχουμε περιγράψει έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα ανέφερε: «Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη και στο μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει για να αυξηθεί η ροή της επιστροφής των μεταναστών προς την Τουρκία και παράλληλα θα φροντίζει οι συνθήκες για τους πρόσφυγες να είναι ανθρώπινες», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η αλληλεγγύη. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί για το μεταναστευτικό και γνωρίζω ότι είναι προτεραιότητα και της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεταναστευτικό», πρόσθεσε.
«Μιλήσαμε για Τουρκία και Κυπριακό, Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι παράνομες», υπογράμμισε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

EDJCO83WwAEN9ZG

Αγ. Μέρκελ: Έχει βελτιωθεί το κλίμα

«Έχει γίνει πολύ πρόοδος, το κλίμα έχει βελτιωθεί και η ώθηση που έχει δοθεί στην Ελλάδα είναι σημαντική», ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγγελάριος, προσθέτοντας ότι με τον Έλληνα Πρωθυπουργό συζήτησαν «για τις διμερείς μας σχέσεις, που είναι καλές και μπορεί να εντατικοποιηθούν. Στα οικονομικά μας ζητήματα έχουμε δυνατότητα επενδύσεων στην Ελλάδα, πράγμα που θα εκμεταλλευτούν και οι δύο λαοί».
Για το μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει "σάρκα και οστά" σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.

επιστροφή στην κορυφή