Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το νέο Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα

eidikosimaelkouzinasyptour19

Αλλάζουν η διαδικασία και τα κριτήρια χορήγησης

Το Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ) καθιερώθηκε με το άρθρο 21 παρ. 2 του Ν.2741/1999 (Α’ 199) κατ’ εξουσιοδότηση του οποίου εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. Τ/4333/8-8-2001 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης (1097 Β’), με την οποία καθορίστηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του ειδικού σήματος και η οποία ίσχυε έως σήμερα. Από το 2002 έως σήμερα έχει χορηγηθεί περίπου σε 800 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Το 2019 το αρμόδιο τμήμα Ποιοτικού Ελέγχου και Διαμόρφωσης Προτύπων Ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς επεξεργάστηκε την επανατοποθέτηση και επικαιροποίηση του ΕΣΠΕΚ, ως προς τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησής του.

Ως τελικό αποτέλεσμα εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 7827/19-4-2019 (1463 Β΄) απόφαση της Υπουργού Τουρισμού με τίτλο «Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.)».

Με τη νέα υ.α., το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στην συστηματικότερη προώθηση όλου του πλούτου και των εκφάνσεων της γαστρονομίας και οινικής παράδοσης των περιοχών της Ελλάδας, την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεση με του τοπικούς παραγωγούς. Ειδικότερα το Ε.Σ.Π.Ε.Κ. μέσα από την αξιολόγηση 30 κριτηρίων πιστοποιεί ότι μία επιχείρηση:

α) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες,

β) χρησιμοποιεί σε σημαντικό βαθμό ελληνικά προϊόντα, με έμφαση σε τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π.,

γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή

και δ) προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών.

Ταυτόχρονα με την υπ’ αριθμ. 7827/19-4-2019 (1463 Β΄) απόφαση της Υπουργού Τουρισμού ενσωματώθηκε το νέο κατοχυρωμένο λογότυπο του ΕΣΠΕΚ.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020