xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ το Περίπτερο του ΑΠΘ

APTH DETH 2019 APOL1

Θετικός ο απολογισμός και της φετινής συμμετοχής

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή κι επιτυχημένη ήταν για μία ακόμη χρονιά, τέταρτη κατά σειρά, η παρουσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 84η ΔΕΘ,  που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Χιλιάδες κόσμου  επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ, ενημερώθηκαν από επιστημονικά υπευθύνους αλλά και φοιτητές για τα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα του Πανεπιστημίου και συμμετείχαν σε πλήθος  παράλληλων εκδηλώσεων  που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, με αφορμή την ολοκλήρωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη δυναμική και πολύ επιτυχημένη παρουσία του Πανεπιστημίου και υπογράμμισε πως «οι νέες Πρυτανικές Αρχές στηρίζουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και το ερευνητικό έργο των ομάδων του ΑΠΘ και θα σταθούν αρωγός  στην πορεία τους». «Θεωρώ», κατέληξε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, «ότι το Πανεπιστήμιό μας, το μεγαλύτερο της χώρας,  δικαίως βρίσκεται στα 400 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου».

Τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ εγκαινίασε, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η οποία εξέφρασε την πρόθεση του Υπουργείου να  στηρίξει «τη συμμετοχή των δημόσιων ιδρυμάτων μας στη Διεθνή ‘Έκθεση Θεσσαλονίκης, που δείχνει την Ελλάδα της δημιουργίας, της πρωτοπορίας, της εξωστρέφειας».

Η κ. Κεραμέως έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες στα stands του Αριστοτελείου και τόνισε ότι «το Υπουργείο Παιδείας είναι στη διάθεσή σας για να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί σε αυτές τις κατευθύνσεις της μεγαλύτερης εξωστρέφειας, της ακόμα μεγαλύτερης δημιουργίας».

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Διεθνούς Έκθεσης, το ενδιαφέρον όσων επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ συγκέντρωσε, μεταξύ άλλων, το νέο μη επανδρωμένο αερόχημα με κωδική ονομασία MPU RX-4, που θα υποστηρίζει πολλαπλού τύπου αποστολές, όπως επιχειρήσεις επιτήρησης, χαρτογράφησης, φωτογραμμετρίας, πολιτικής προστασίας κ.ά., η ειδικά ανεπτυγμένη εφαρμογή ThessHF για την υποστήριξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στη διαχείριση της νόσου τους, η ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης αθλητικών γεγονότων SEAMX αλλά και η συστοιχία REMEDES4Alzheimer, που δίνει τη δυνατότητα για μία νέα προσέγγιση στη νοητική αξιολόγηση ατόμων σε νοητικώς υγιείς, έχοντες υποκειμενικά νοητικά προβλήματα, έχοντες ήπιες νοητικές διαταραχές και έχοντες άνοια.

Μικροί και μεγάλοι εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα από τα δύο αγωνιστικά μονοθέσια των ομάδων Αristurtle και ΑRΤ, αλλά και τις διακρίσεις που απέσπασαν σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Τα αγωνιστικά μονοθέσια εντυπωσίασαν εξίσου και τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο του ΑΠΘ το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019, συνοδευόμενος από τον τέως Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

APTH DETH 2019 APOL2

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, παρουσία του Αντιπρύτανη Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Αναπληρωτή Καθηγητή Ευστράτιου Στυλιανίδη, υποδέχτηκε και ξενάγησε  τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στα πολλά και καινοτόμα εκθέματα του ΑΠΘ, ενώ ο κ. Τσίπρας ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά τόσο των μονοθεσίων όσο και του μη επανδρωμένου αεροχήματος και τις δυνατότητές τους, όπως και  για τις πιθανές εφαρμογές του συνόλου των εκθεμάτων.

Ξεχωριστές και άκρως ενδιαφέρουσες ήταν και οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Τέσσερις από αυτές παρουσιάστηκαν στο κλείσιμο της ΔΕΘ από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΠΘ με βασικό άξονα την έρευνα και την καινοτομία.

Ανάμεσα στους χιλιάδες επισκέπτες του εκθεσιακού χώρου του ΑΠΘ, περιηγήθηκαν στα εκθέματά του, μεταξύ άλλων, και ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, η τέως Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπη Τζούφη, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Θανάσης Κυριαζής, ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Απόστολος Δημητρόπουλος, ο τέως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ηλίας Γεωργαντάς, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τέως επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Δημήτρης Κούβελας και Σταύρος Καλαφάτης,  ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, η Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΑΠΘ συμμετείχε στην 84η ΔΕΘ στο πλαίσιο του θεματικού αφιερώματος για την εκπαίδευση «AKADEMIA».

επιστροφή στην κορυφή