xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Γεμάτοι εμπειρίες γύρισαν οι μαθητές του Γυμνασίου Ορμύλιας από το Burgas

S1430025

Μέσω του προγράμματος Comenius

 

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 7-11-2014 επέστρεψε στην Ορμύλια η αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Ορμύλιας που πραγματοποίησε πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στον Πύργο (Burgas) της γειτονικής Βουλγαρίας. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τον Διευθυντή Ιωαννίδη Παναγιώτη, τους καθηγητές Ιωάννη Οικονομούδη και Βασιλική Νάτσιου και ομάδα 20 μαθητών και μαθητριών από τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη του σχολείου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της πολυμερούς σχολικής σύμπραξης του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius με τίτλο: "Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival", στην οποία συμμετέχει το Γυμνάσιο Ορμύλιας κατά τη διετία 2013-2015.

Οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το συνεργαζόμενο βουλγαρικό σχολείο "Васил Левски", το οποίο οργάνωσε με επιτυχία την εκπαιδευτική συνάντηση, στην οποία παρέστησαν αντιπροσωπείες από τα σχολεία που μετέχουν στη σύμπραξη.

S1440052

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του πενθημέρου ήταν πολύ πυκνό σε βιωματικές δράσεις, επιμορφωτικές συναντήσεις καθώς και ξεναγήσεις σε μουσεία, αξιοθέατα και σημεία πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (υδροβιότοπους, προστατευόμενες δασικές περιοχές, κλπ).

Συγκεκριμένα οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί εκτός από τον Πύργο (Burgas) είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την μοναδική σε φυσική ομορφιά και βιοποικιλότητα περιοχή της Στράντζας, καθώς και τις πόλεις Σωζόπολη (αρχαία Απολλωνία), Αγχίαλο (Pomorie) και Μεσημβρία (Nessebar), να γνωρίσουν έτσι την πανέμορφη αυτή περιοχή των δυτικών ακτών της Μαύρης Θάλασσας, με την μακραίωνη και άλλοτε ακμάζουσα ελληνική παρουσία - ήδη από τα αρχαία χρόνια και τον μεγάλο ελληνικό αποικισμό, μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν του ταραγμένου 20ου αιώνα.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν εκπαιδευτικό υλικό – προϊόν εργασιών που εκπονήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο του προγράμματος, να παρακολουθήσουν ενημερωτικές παρουσιάσεις και σεμινάρια, να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις και εργασίες «επί του πεδίου» και να αλληλεπιδράσουν ποικιλοτρόπως με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των ξένων σχολείων που μετείχαν στη συνάντηση, σε ένα κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, δημιουργικής συνεργασίας και γόνιμης διαπολιτισμικής όσμωσης.

Παρά το μακρύ και αρκετά κοπιώδες ταξίδι, αφού η μετακίνηση ήταν οδική, οι Έλληνες μαθητές επέστρεψαν στην Ορμύλια γεμάτοι αναμνήσεις, νέες φιλίες και αξέχαστες εμπειρίες διεθνούς συνεργασίας.

Ακολουθεί τον Μάρτιο του 2015 ανάλογη εκπαιδευτική συνάντηση που θα φιλοξενηθεί στο Rybnik της Πολωνίας, όπου το Γυμνάσιο Ορμύλιας επίσης θα εκπροσωπηθεί από ολιγομελή αυτή τη φορά αντιπροσωπεία, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά και την τελευταία συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου του 2015 και θα οργανωθεί στη Χαλκιδική από το Γυμνάσιο Ορμύλιας που έχει και τον γενικό συντονισμό της σύμπραξης των επτά σχολείων (από Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα).

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2