xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

ΠΥ Χαλκιδικής: Απλές συμβουλές για την πρόληψη των πυρκαγιών στα σπίτια

fwtia purosvestis purosvestiko

Τι πρέπει να προσέχουμε το χειμώνα για να αποφύγουμε την εκδήλωση φωτιάς

Τελειώνει σήμερα η αντιπυρική περίοδος, χωρίς ιδιαίτερα καταστροφικές φωτιές, ωστόσο την περίοδο του χειμώνα εγκυμονεί ο κίνδυνος πυρκαγιών σε αστικές περιοχές, όπως για παράδειγμα από τα συστήματα θέρμανσης ή τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς.
Γι' αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκιδικής ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν σχετικά με την χρήση συστημάτων θέρμανσης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τα τζάκια και ιδιαίτερα οι θερμάστρες ξύλου, η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών. Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν είναι από την διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα που προέρχεται από την διαδικασία της καύσης. Το μονοξείδιο του άνθρακα παράγεται όταν το καύσιμο υλικό καίγεται χωρίς την ύπαρξη επαρκούς ποσότητας οξυγόνου. Επειδή δεν έχει χρώμα, μυρωδιά ή γεύση είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί έγκαιρα. Η ήπια μορφή δηλητηρίασης με μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο. Η εισπνοή όμως αέρα με υψηλά επίπεδα του αερίου αυτού στερεί γρήγορα το οξυγόνο από τα ζωτικά όργανα μας, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα και εάν αυτό διαρκέσει πολύ ώρα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια των αισθήσεων και τον θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά. Για τους λόγους αυτούς οι πολίτες θα πρέπει:
Τζάκια - θερμάστρες - ξυλόσομπες
1.Να αερίζουν καλά και σε καθημερινή βάση τους χώρους που λειτουργούν θερμάστρες ξύλου και τζάκια.
2.Να προβαίνουν στον καθαρισμό των καπνοδόχων από την αιθάλη. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, ότι η αιθάλη, αν δεν απομακρυνθεί εγκαίρως, είναι πολύ πιθανόν να αναφλεγεί εντός της καμινάδας και να αναπτύξει πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κατ' αυτόν τον τρόπο, τίθεστε σε κινδύνους πυρκαγιάς.
3.Να μην ανάβουν τα ξύλα στο τζάκι με εύφλεκτα υγρά.
4.Να τοποθετούνται στους καπνοδόχους φλογοπαγίδες και να μην έρχονται σε επαφή με δένδρα.
5.Να τοποθετούν άφλεκτη προστατευτική διάταξη μπροστά από την εστία του τζακιού (πλέγμα).
6.Να μην τοποθετούμε εύφλεκτα υλικά κοντά στις θερμάστρες ξύλου.
7.Να μην πετούν στους κάδους τις στάχτες υπολείμματα της καύσης.
8.Να μην τοποθετούνται καθρέπτες κοντά στο τζάκι.
Εάν χρησιμοποιούν θερμάστρες πετρελαίου
1.Να μην τροφοδοτούν αυτές με πετρέλαιο όταν καίνε.
2.Πάντοτε να είναι προσεκτικοί όταν τις ανάβουν και να μην απομακρύνονται με την πρώτη ένδειξη ότι άναψαν.
3.Εάν πέσει πολύ πετρέλαιο να το βγάζουν με προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην βάζουν φωτιά.
4.Εάν δουν υπερβολική φλόγα να κλείσουν αμέσως τους διακόπτες ροής.
5.Να γίνεται σωστή τοποθέτηση των καπναγωγών (μπουριά) στις θερμάστρες πετρελαίου και έλεγχος για την ύπαρξη τυχόν οπών και σπασιμάτων.
6.Ποτέ να μην ρίχνουμε νερό στην θερμάστρα πετρελαίου.
Εάν χρησιμοποιούν σόμπες υγραερίου
1.Θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες του κατασκευαστή, που αφορούν στη χρήση και τη συντήρηση (π.χ. ασφαλής αλλαγή φιάλης, ύπαρξη τσακισμάτων ελαστικού σωλήνα τροφοδοσίας υγραερίου κ.ά.)
2.Μη μεταφέρετε τη σόμπα από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
3.Μη την τοποθετείται κοντά σε αναφλέξιμα αντικείμενα (ρούχα ,έπιπλα, κουρτίνες κτλ.). Η συνεχής έκθεση στην εκπομπή θερμότητας θα προκαλέσει αυτανάφλεξη των υλικών αυτών
4.Μην απλώνετε πάνω στις θερμάστρες ρούχα για στέγνωμα. Γενικά, όταν απουσιάζετε από το σπίτι ή κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου όλες οι πηγές θερμότητας (τζάκι, θερμάστρες κτλ.) δε θα πρέπει να παραμένουν αναμμένα.
Καυστήρες - λεβητοστάσεια
Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να γίνεται συντήρηση τακτικά από πιστοποιημένους μηχανικούς, των καυστήρων. Στο χώρο του λεβητοστασίου λόγω των καύσιμων υλικών σε περίπτωση βλάβης η πιθανότητα εκδήλωσης φωτιάς είναι μεγάλη γι ́ αυτό είναι απαραίτητο (βάση νομοθεσίας) να τοποθετούνται μηχανισμοί πυρασφάλειας. Ιδιαίτερα πάνω από τον καυστήρα είναι απαραίτητο να τοποθετείται πυροσβεστήρας οροφής , ο οποίος θα πρέπει να ελέγχεται και να συντηρείται κάθε χρόνο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί μια μεγάλη πυρκαγιά με καταστρεπτικές συνέπειες.

Χριστουγεννιάτικοι κίνδυνοι

Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο όμορφες και αγαπημένες γιορτές των Ελλήνων. Η από παράδοση διακόσμηση των σπιτιών πριν και κατά την εορταστική περίοδο συμβάλλει στην δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να κυριαρχεί. Είναι αλήθεια όμως ότι οι πολλές ηλεκτρικές συνδέσεις που υπάρχουν στα σπίτια αποτελούν κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας και τα μικρά διακοσμητικά παιχνίδια κίνδυνο κατάποσης από μικρά παιδιά, εάν δεν ληφθούν κατάλληλες προφυλάξεις όπως:
Χριστουγεννιάτικα δέντρα
1.Όταν αγοράζετε Χριστουγεννιάτικο δέντρο, προσέξτε να γράφει πως είναι ανθεκτικό στην φωτιά και να πληροί όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές. Εάν επιλέξετε αληθινό διαλέξτε ένα που να είναι φρέσκο, ώστε να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πιάσει φωτιά. Για τον ίδιο λόγο διατηρήστε το νωπό προσθέτοντας νερό στην βάση του.
2.Τοποθετήστε το μακριά από το τζάκι και τις συσκευές θέρμανσης σε σημείο που να μην εμποδίζει την έξοδο από το σπίτι σε περίπτωση κινδύνου.
Διακοσμητικά φώτα
1.Ελέγχετε πάντα τα φωτάκια των χριστουγεννιάτικων δέντρων πριν τα τοποθετήσετε, έστω και εάν τα έχετε μόλις αγοράσει. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν χαλαρές ενώσεις, γυμνά εκτεθειμένα καλώδια και χαλασμένες πρίζες. Ο Κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος με την ταχεία και επιφανειακή εξάπλωση πυρκαγιάς λόγω της συνθετικής κυρίως φύσης των υλικών είναι πολύ μεγάλος.
2.Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εκτεθειμένη ηλεκτρική εγκατάσταση.
3.Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ηλεκτρικά φωτάκια σε μεταλλικά δέντρα. Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
4.Σε διάφορα φωτιστικά μην αντικαθιστάτε κυρίως τις εσωτερικές λάμπες με άλλες μεγαλύτερης ισχύος. Η παραγόμενη θερμότητα θα προκαλέσει αυτανάφλεξη. ΠΡΟ΢ΟΦΗ: Αποσυνδέστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια όταν απουσιάζετε, από το σπίτι ή κοιμάστε γιατί δεν θα γίνει άμεσα αντιληπτή η εκδήλωση τυχόν πυρκαγιάς.
5.Προσοχή ιδιαίτερη στα αναμμένα κεριά.
"Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και φέτος, ώστε η χειμερινή περίοδο και οι γιορτινές ημέρες να κυλήσουν όμορφα, ήρεμα και ευχάριστα για όλους.
Σε περίπτωση εκδήλωσης Πυρκαγιάς καλούμε τηλεφωνικά την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο 199", αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2