xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

polytexneio poreia

Ένταση και πετροπόλεμος με ομάδα κουκουλοφόρων στο ύψος του Χίλτον - Με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά διέλυσαν το πλήθος τα ΜΑΤ - Πάνω από 25.000 διαδηλωτές στους δρόμους - Πολύ έντονη η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων - Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε περισσότερες από 30 «προληπτικές» προσαγωγές


Περισσότεροι από 25.000 ανθρώποι μετείχαν στην πορεία του Πολυτεχνείου φέτος. Περί τις 18:20 το απόγευμα, η κεφαλή της πορείας έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, ενώ ο κύριος όγκος βρισκόταν στο ύψος του Ευαγγελισμού. Την ίδια ώρα, το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, υπό τη «συνοδεία» ισχυρής αστυνομικής δύναμης, βρισκόταν στο Σύνταγμα, όπου συνεχώς συγκεντρωνόταν πλήθος διαδηλωτών.

Λίγο πριν τις 19:00, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, στο ύψος του ξενοδοχείου Χίλτον, με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο. Πιο συγκεκριμένα, ένα μπλοκ των αντιεξουσιαστών ήρθε σε συμπλοκή με δυνάμεις των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, για να «απαντήσουν» στις πέτρες και τα αντικείμενα που δέχονταν. Το μπλοκ εν τέλει «κόπηκε στα δύο» από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Στις 17:45 είχε ξεκινήσει και η πορεία του ΠΑΜΕ από τα Χαυτεία, με περίπου 10.000 διαδηλωτές να λαμβάνουν μέρος.
Περί τις 16:00, δε, στην αμερικανική πρεσβεία είχε φτάσει η αιματοβαμμένη σημαία, που συμβολίζει την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία μετέφεραν μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, μαζί με περίπου 300 άτομα.
Μάλιστα, προσπάθησαν να θυροκολλήσουν ψήφισμα στην είσοδο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να το κάνουν.

Η κυκλοφορία σε όλο το κέντρο της Αθήνας διεξάγεται με τεράστια δυσκολία, με τα αυτοκίνητα σε κεντρικές «αρτηρίες» της πόλης να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων.

Νωρίτερα, περισσότερες από 30 προσαγωγές «προληπτικού» χαρακτήρα έγιναν από διάφορα σημεία της Αθήνας πριν την πορεία του Πολυτεχνείου.

Εκατοντάδες πολίτες κατέθεσαν στεφάνια και άφησαν λουλούδια για τους νεκρούς

Εκατοντάδες πολίτες προσήλθαν από νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973. Πολλά ήταν τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους που θέλησαν να αφήσουν ένα γαρίφαλο, ενώ η πόρτα του Πολυτεχνείου καλύφθηκε με λουλούδια, ζωγραφιές μικρών παιδιών και μηνύματα για τα γεγονότα της εξέγερσης.
Παρόλα αυτά δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις, όπως όταν μέλη της Συγκλήτου άφησαν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου και φοιτητές που βρίσκονταν εκεί αντιλήφθηκαν την παρουσία τους και φώναξαν συνθήματα εναντίον τους για το άσυλο και τα πρόσφατα επεισόδια. Η ένταση σταμάτησε, όταν οι συγκλητικοί απομακρύνθηκαν από το χώρο.
Το μεσημέρι, στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον Νίκο Βούτση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Ιάσονα Καλαθά, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέα Σπουδάζουσας.
Λίγο αργότερα στο χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, που σε δηλώσεις της ανέφερε: «Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε. Πριν 41 χρόνια κάποια παιδιά ανέβηκαν στις ταράτσες, την Πέμπτη κάποια παιδιά διεκδίκησαν κάποιο πλακόστρωτο. Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα λάικ, τα τουίτς και τα ποσταρίσματα δεν είναι αρκετά».

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή