ΡΟΗ 24/7:

"Στοχευμένα στους πιο αδύναμους το υπερπλεόνασμα"

EJAU0rdWoAATtoi

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ

Μείωση του ΕΝΦΙΑ από του χρόνου και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος μέσα στην τετραετία εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά. 

«Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους» είπε ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση σε ποιους θα διανεμηθεί το υπερπλεόνασμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις πολιτικές μας και δεν είναι σκοπός μου να κάνω ψηφοθηρική πολιτική. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο. Πάντα έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών». 

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός «η κυβέρνηση αυτή έχει σχέδιο. Ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στρέβλωση της ελληνικής κοινωνίας».

Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση εντός της τετραετίας της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου επιτηδεύματος αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από του χρόνου. Ωστόσο εξήγησε ότι θα υπάρχουν στοχευμένες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ για πολύ ακριβά ακίνητα.   

Ειδικότερα για το φορολογικό είπε ότι θα παραμείνει το αφορολόγητο στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα υπάρξουν σημαντικές παρεμβάσεις στην φορολόγηση των επιχειρήσεων. «Θέλουμε οι δαπάνες επιχειρήσεων που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας να εκπίπτουν. Άρα δίνουμε κίνητρα. Θα υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση στα φορολογικά με ακόμη περισσότερα κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσα τους και κίνητρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να δώσουν μετοχές στους εργαζομένους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις. Αλλά κοιτάω τους πραγματικούς δείκτες που αποτυπώνουν την εικόνα στην αγορά. Έχουμε ένα υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης. Η μισή οικονομία είναι η ψυχολογία. Έχουν λόγο οι πολίτες να πιστεύουν σήμερα ότι η κρίση τελείωσε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε και ούτε παρενέβη στο θέμα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες. «Η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Ταυτόχρονα υπάρχει έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε. Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη αρχή. Ούτε η κυβέρνηση θα γνωρίζει τι θα κάνει ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

επιστροφή στην κορυφή