xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Οριστική η καταδίκη του Π. Καμμένου για το "λυντσάρετε τον Πάχτα"

kammenos paxtas n19

Ικανοποίηση του πρώην Δημάρχου Αριστοτέλη για την απόφαση

Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο την έφεση που είχε ασκήσει ο Πάνος Καμμένος κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, που επιδίκασε χρηματική αποζημίωση 15 χιλιάδων ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη ο πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, επειδή είχε πει τη φράση «λυντσάρετε τον Πάχτα».

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος το 2013, απευθυνόμενος σε πολίτες που αντιδρούσαν για την επένδυση χρυσού έξω από το Βελλίδιο Ίδρυμα, είχε πει: «Πρέπει ο Πάχτας να μην μπορεί να κυκλοφορήσει. Λιντσάρετέ τον. Εγώ μαζί σας».

Ο κ. Καμμένος, μετά την καταδικαστική απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, άσκησε έφεση. Ωστόσο, και το Εφετείο έκρινε ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας προέτρεψε τον κόσμο που τον παρακολουθούσε να διαπράξει σε βάρος του κ. Πάχτα πλημμέλημα ή κακούργημα.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, «…η επίμαχη δήλωση του εναγομένου και μάλιστα με ενδυνάμωση της φωνής του, με τη χρήση της περιέχουσας έντονη νοηματική βαρύτητα και συναισθηματική φόρτιση φράσης "λιντσάρετέ τον", που συνοδευόταν από την προτροπή "πρέπει να μην μπορεί να κυκλοφορήσει", με την παράλληλη γνωστοποίηση της εκ μέρους του ψυχικής συμπαράστασης και πολιτικής κάλυψης στις ανωτέρω ενέργειες, εκφεύγει του ορθού πολιτικού λόγου και της διάθεσης συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής, που καλόπιστα ή μη, εξέφραζαν τις ανησυχίες τους και την αντίθεσή τους στις εξορυκτικές εργασίες χρυσού και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του άρθρου 184 του ΠΚ. Τούτο διότι, διεγείροντας το συναίσθημα και ερεθίζοντας το θυμικό των αντιδρώντων κατοίκων, εν γνώσει του προέτρεψε όχι μόνο εκείνους προς τους οποίους απευθυνόταν, αλλά και αόριστο αριθμό ατόμων που είτε βρίσκονταν πλησίον του και γίνονταν κοινωνοί της δήλωσής του, είτε παρακολουθούσαν τη δήλωσή του μέσω των ειδησιογραφικών εκπομπών, να διαπράξουν σε βάρος του ενάγοντος κακούργημα ή πλημμέλημα. Με τον τρόπο αυτό και με δεδομένη την έντονα παράνομη και κοινωνικά απρόσφορη αυτή δήλωση, ο εναγόμενος πρόσβαλε την προσωπικότητα του ενάγοντος, καθώς τον στοχοποίησε στα μάτια αορίστου αριθμού ατόμων…. παρέχοντας τους ταυτόχρονα πολιτική, τουλάχιστον, κάλυψη, σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια σε βάρος του. Η φράση "λιντσάρετέ τον" είναι σαφής και το ιστορικό και νοηματικό υπόβαθρό της γνωστό στον εναγόμενο,…. (ο οποίος) κατανοεί τη σημασία των δηλώσεων και των λέξεων που χρησιμοποιεί και επιβάλλουν την αυτοσυγκράτησή του και την αποφυγή παράσυρσής του σε ποινικά κολάσιμες και ηθικά απαξιωτικές φράσεις, ακόμα και για να ικανοποιήσει πολιτικά τους συνομιλητές ή ακροατές του…».

Σε δήλωσή του, ο κ. Πάχτας εξέφρασε την ικανοποίησή του. Όπως ανέφερε, «επιβεβαιώνεται έτσι και από ένα ανώτερο Δικαστήριο, η κρίση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ότι αποδείχθηκε ότι οι παραπάνω δημόσιες προτροπές συνιστούν αξιόποινη πράξη η οποία προβλέπεται και τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα και έτσι  απορρίφθηκε στο σύνολό της η έφεση ως αβάσιμη στην ουσία της. Αυτονόητα η προτροπή για λιντσάρισμα ενός ανθρώπου αποτελεί την πιο απεχθή έκφραση ενός αρρωστημένου πολιτικού λαϊκισμού, στο όνομα του οποίου στοιχειώδεις κανόνες  νομιμότητας  και  δημοκρατικής λειτουργίας περιφρονούνται και καταπατώνται δημόσια. Ο Καμμένος αυτό ακριβώς έκανε. Με εξαιρετικά απάνθρωπο τρόπο παρακίνησε το πλήθος να προχωρήσει ουσιαστικά και στη φυσική εξόντωση του τότε εκλεγμένου Δημάρχου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος αναμένεται να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης στον Άρειο Πάγο.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 17 Μαρτίου 2023 10:07
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2