xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στη Βουλή το θέμα των πλημμυρών στη Χαλκιδική

xalkidikh plhmmyres kke

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην πληγείσα περιοχή

Τα προβλήματα που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης εβδομάδας στη Χαλκιδική και ιδιαίτερα στην Ολυμπιάδα, έφεραν στη Βουλή οι Βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεση καταγραφή των ζημιών, πάγωμα των χρεών των πληγέντων, αλλά και χρηματοδότηση για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Χαλκιδικής.
Στο μεταξύ, χθες Κυριακή κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, περιόδευσε στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Καταστροφές εξαιτίας δυνατής βροχόπτωσης, σε Δήμους της ΠΕ Χαλκιδικής

"Οι δυνατές βροχοπτώσεις, που έπληξαν τις τελευταίες μέρες την Π.Ε. Χαλκιδικής, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν, γι’ ακόμη μια φορά, σοβαρά προβλήματα και μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και στο οδικό δίκτυο της περιοχής", αναφέρουν οι Βουλευτές Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, επισημαίνοντας: "Τα πλημμυρικά φαινόμενα προκλήθηκαν λόγω της έλλειψης των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα λόγω των έντονων βροχοπτώσεων προξενήθηκαν δεκάδες προβλήματα: Στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού (ύψος Πλατανόρεμα): η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, λόγω της καθίζησης που έχει υποστεί το οδόστρωμα Στο Δήμο Σιθωνίας:
• Στις περιοχές του Αγίου Νικολάου – Βουρβουρούς είχαμε πτώσεις βράχων, παρασύρθηκαν φερτά υλικά στο δρόμο Νικήτης – Μεταμόρφωσης και στη διασταύρωση Νικήτης - Αγίου Νικολάου.
• Στην περιοχή της Λακάρας ο δρόμος άνοιξε από την πτώση πεύκου και βράχων από τα πρανή.
• Στην ακτή Σαλονικιού πλημμύρισαν δρόμοι και φρεάτια και η τροχαία εφιστά την προσοχή των οδηγών που διέρχονται από το σημείο.
• Προβλήματα υπήρξαν και στην παραλία της Νικήτης, καθώς τα ρέματα κατέβασαν μεγάλο όγκο νερού με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία. Στο Δήμο Ν. Προποντίδας:
Περιοχές του Δήμου Ν. Προποντίδας έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στο δίκτυο
• Ιδιαίτερα πλήγηκε η ευρύτερη περιοχή των Ν. Πλαγίων, των Φλογητών και της Ν. Τρίγλιας, όπου οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, πλήθος σπιτιών έχουν υποστεί ζημιές και υπόγεια πλημμύρισαν με αποτέλεσμα να χρειαστεί η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ παρασύρθηκαν, ευτυχώς χωρίς τους ιδιοκτήτες τους πολλά αυτοκίνητα. Στο Δήμο Αριστοτέλη:
• Στο επίκεντρο των καταστροφών βρέθηκε η Ολυμπιάδα, όπου πλημμύρισαν οι χείμαρροι με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες σπίτια, ενώ υπήρξαν και απεγκλωβισμοί ατόμων από τα σπίτια τους. Περιοχές του οικισμού της Ολυμπιάδας δεν έχουν υδροδότηση λόγω καταστροφής του δικτύου, ενώ ζημιές υπέστηκε και ο αγωγός των λυμάτων προς τον Βιολογικό Καθαρισμό. Επιπλέον ανησυχία υπάρχει για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων, καθώς και των φερτών υλών, από την εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού και τους παλαιούς χώρους απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στην Ολυμπιάδα. Δεν είναι λοιπόν η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της ΠΕ Χαλκιδικής έρχονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, αφού όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθώς και η σημερινή της ΝΔ, δε θέλησαν και δε θέλουν να διαθέσουν τους αναγκαίους πόρους ώστε να μελετηθούν, να σχεδιαστούν και να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Έργα ζωτικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων, των δασών, του περιβάλλοντος".
"Το Κόμμα μας έχει αναδείξει, με πλειάδα Ερωτήσεων στη Βουλή, τους κινδύνους που υπάρχουν για εκτεταμένες πλημμύρες στην ΠΕ Χαλκιδικής.
Να σημειωθεί όμως πως, έως και σήμερα, παρά τις διαχρονικές υποσχέσεις των αρμοδίων, αλλά και το πολλά, από αυτούς, υποσχόμενο «Εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (EL 10) ΦΕΚ 2638 Β- 5.07.2018», δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής. Αντίθετα η εκάστοτε κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση (Δήμοι της περιοχής και Περιφέρεια) αρκούνται σε κάποιες επιμέρους αποκαταστάσεις- «μπαλώματα» μέχρι να έρθει η επόμενη βροχόπτωση", αναφέρουν ακόμη.
Τέλος, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
• Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β ́ κατοικίας.
Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες.
Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.
• Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.
• Να δοθεί γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.
• Να γίνει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων καθώς και των φερτών υλών, με δεδομένο ότι στην Ολυμπιάδα, δίπλα στα ρέματα που τη διασχίζουν, υπάρχει η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού, καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ολυμπιάδα

Περιοδεία στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής που χτυπήθηκε από τις καταστροφικές πλημμύρες, πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Βουλευτή Γιάννη Δελή, και τον Θόδωρο Ιγνατιάδη, Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

"Οι τραγικές εικόνες για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις, η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν σχεδιάζουν και δεν υλοποιούν τα έργα που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων από τις πλημμύρες", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση περιγράφεται η κατάσταση που αντίκρισαν: "Κατοικίες, υπόγειες και ισόγειες, καλυμμένες με τόνους λάσπης, σπίτια που το νερό με την ορμή του, παρέσυρε μέρος της θεμελίωσης, κατεστραμμένοι δρόμοι, κατεστραμμένοι αγωγοί (βιολογικού, ύδρευσης), οικοσκευές (ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, έπιπλα) που έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο όγκος των υδάτων χτύπησε και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλευμάτων της «Ελληνικός Χρυσός», και παρέσυρε υλικά από τους χώρους απόθεσης τελμάτων, μέσω των ρεμάτων.
Οι κάτοικοι με φτυάρια, με σκούπες, με κάθε τρόπο προσπαθούν να καθαρίσουν τις λάσπες και τα νερά από τα σπίτια τους. Συνεργία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος. Για τη διάνοιξη των ρεμάτων έχουν κινητοποιηθεί μηχανήματα του στρατού και ιδιωτών".

"Για πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του οικισμού της Ολυμπιάδας βρίσκονται εκτεθειμένοι στα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι γνωστό και εντοπισμένο το πρόβλημα, δεν γίνονται τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Το πρόβλημα φαίνεται να αφορά στη διευθέτηση των ρεμάτων (Πετρόλακας, Μπασκέδης και Μαυρόλακας) μέσω των οποίων κατεβαίνουν τεράστιοι όγκοι νερού και φερτών υλικών από το βουνό. Ο Πετρόλακας και ο Μπασκέδης ενώνονται μέσα στον οικισμό με αποτέλεσμα τα νερά να εκτονώνονται πάνω στα σπίτια και τις καλλιέργειες.
Όλα αυτά τα χρόνια το μόνο που γίνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ο καθαρισμός και εν μέρη η εκβάθυνση των ρεμάτων στο τμήμα που βρίσκεται εντός του οικισμού", τονίζεται ακόμη.

Τόσο ο Γιάννης Δελής, όσο και ο Θ. Ιγνατιάδης, ανέδειξαν ότι είναι επιλογή των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης να μην ιεραρχούνται ως αναγκαία και να μην πραγματοποιούνται έργα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας γιατί δεν αποτελούν πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Τέλος, αναφέρθηκαν στις δεκάδες παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην κατεύθυνση σχεδιασμού και υλοποίηση τέτοιων έργων και τόνισαν ότι θα πιέσουν σε κάθε κατεύθυνση ώστε να υπάρχει γρήγορη και πλήρη καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στο 100%, είτε οι ζημιές αφορούν κύριες είτε δευτερεύουσες κατοικίες, υποδομές κλπ.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2