xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Επερώτηση για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χαλκιδικής

79200608 2777241102297974 6261049852042412032 n

Από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" Κ. Μακεδονίας

Απαντήσεις και εξηγήσεις από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς και από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Χαλκιδικής, ζητά η παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση". Σε σχετική επερώτηση που κατέθεσε υπογραμμίζει τα εξής:

"Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τα σημαντικά προβλήματα που προέκυψαν σε περιοχές των Δήμων Σιθωνίας, Νέας Προποντίδας, αλλά κυρίως στον Δήμο Αριστοτέλη με επίκεντρο την Ολυμπιάδα, ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές διαχρονικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην ΠΕ Χαλκιδικής.

Οι ελάχιστοι καθαρισμοί των όποιων ρεμάτων τους οποίους επικαλέστηκε η Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκ του αποτελέσματος, αποδεικνύονται ως ενέργειες - «μπαλώματα». Το ευτύχημα ότι δεν υπήρξε η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν δίνει το παραμικρό άλλοθι στους αρμόδιους (Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμους).

Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά (από κυβερνήσεις & Τοπική Διοίκηση) μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Τα όσα, μέχρι σήμερα, έργα που υλοποιούνται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικά στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι συχνά αποσπασματικά, ελλειπή ή και ανεπαρκή.

Να επισημάνουμε επίσης πως, η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων περιοχών, παρά το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χτυπιούνται από πλημμυρικά φαινόμενα (ζήτημα που έχει αναδείξει και με την 303146(663)20-7-2017 Επερώτηση της η «Λαϊκή Συσπείρωση»), δεν συμπεριλαμβάνονται στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ) του Εγκεκριμένου Σχέδιου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας (EL10), οπότε βρίσκονται εκτός οποιουδήποτε σχεδιασμού!!!

Έκδηλες λοιπόν οι σοβαρές και διαχρονικές πολιτικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ) που συνδιαμόρφωσαν και υιοθέτησαν την πολιτική που “γέννησε” αυτά τα ΣΔΚΠ, όσο και της διοίκησης της ΠΚΜ που γνωμοδότησε υπέρ του στην 10η Συνεδρίαση του ΠΣ /11-06-2018 (Αριθμ. Απόφασης 121/2018).

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Περιφερειάρχης και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες καλούνται να απαντήσουν και να εξηγήσουν:

• Τι προγραμματισμό είχε, έως και σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Π.Ε. Χαλκιδικής;

• Τι ποσά διατέθηκαν και ποια έργα πραγματοποιήθηκαν έως τώρα;

• Σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η Διοίκηση της ΠΚΜ, για:

 Να γίνει άμεσα η ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100%, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών Β΄ κατοικίας.

 Να παγώσουν τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.

 Να ελεγχθούν όσα κτίρια, κατοικίες κλπ ήταν δίπλα στα πλημμυρισμένα ρέματα για τη στατική τους επάρκεια.

 Να γίνει άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών στις υποδομές με σύγχρονες προδιαγραφές.

 Να διεκδικήσει γενναία κρατική χρηματοδότηση για το σχεδιασμό, τη μελέτη και την κατασκευή των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων θωράκισης της ΠΕ Χαλκιδικής, να γίνει ολοκληρωμένη διευθέτηση των χειμάρρων στο σύνολο της λεκάνης απορροής και να προχωρήσει η άμεση αποκατάσταση των ήδη προβληματικών δικτύων.

 Να γίνει άμεσα αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τυχόν μεταφορά τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων καθώς και των φερτών υλών, με δεδομένο ότι στην Ολυμπιάδα, δίπλα στα ρέματα που τη διασχίζουν, υπάρχει η εξορυκτική δραστηριότητα χρυσού, καθώς και οι παλαιοί χώροι απόθεσης με επικίνδυνα απόβλητα προηγούμενων εκμεταλλεύσεων. Να δοθεί το πόρισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΚΜ.

 Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο - επικαιροποιημένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης τεχνολογικού ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός που μπορεί να προκληθεί από σεισμό, πλημμύρα ή άλλο φυσικό φαινόμενο".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2