ΡΟΗ 24/7:

Τα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

vouli staikouras koinoniko merisma

Ανακοινώσεις Σταϊκούρα στη Βουλή

Τα σαφή κριτήρια και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως με το υπερπλεόνασμα που δημιουργήθηκε το 2ο εξάμηνο 2019 θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα θα δοθούν 700 ευρώ ανά νοικοκυριό σε 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη.

Αναλυτικά το κοινωνικό μέρισμα, ύψους 175 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί σε δικαιούχους που ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες:

1η κατηγορία: Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ

2η κατηγορία: Οικογένεια με τον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

3η κατηγορία: Οικογένεια και με τους δύο γόνεις βραχυχρόνια άνεργους και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

4η κατηγορία: Οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος ΑΜΕΑ έως 24 ετών

*Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως τονίστηκε τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς θα πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 10 έτη, ενώ και οι δύο γονείς πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και το άθροισμα των καταθέσεών τους να μην υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά προτεραιότητα «μέχρι να καταργηθεί, όπως είναι ο τελικός στόχος της κυβέρνησης, μόλις βρεθεί δημοσιονομικός χώρος».

Αναφερόμενος στο χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός τόνισε πως «αποτυπώθηκε η θετική δυναμική της οικονομίας η οποία έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες, αναδείχθηκε η αξιοπιστία, μεθοδικότητα και κυρίως η σοβαρότητα της σημερινής κυβέρνησης και αποφασίστηκε η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ».

Στα μέτρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας, συμπεριλαμβάνεται και η εκταμίευση της επόμενης δόσης κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών, από τα ελληνικά ομόλογα. Η αποδέσμευση, τόνισε, γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς προαπαιτούμενα, όπως αυτά είχαν τεθεί στις προηγούμενες εκταμιεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

"Επιπρόσθετα για πρώτη φορά αναδείχθηκε και καταγράφηκε, στην ανακοίνωση, το ζήτημα της αξιοποίησης αυτών των κερδών για επενδυτικούς σκοπούς. Γι΄αυτό το σκοπό αποφασίστηκε η έναρξη της τεχνικής επεξεργασίας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα", πρόσθεσε.

επιστροφή στην κορυφή