ΡΟΗ 24/7:

"Εθνική σύμπνοια και ομόνοια"

esep enimerosi kommaton 1021x576d19

Συνεδρίασε το ΕΣΕΠ για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο

Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια να ενημερώνει τα κόμματα για το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας ανέφερε πως διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια κατά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. «Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

«Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας», υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.

Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επεσήμανε πως «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, τόνισε πως «παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής».

«Στο πλαίσιο του σημερινού θανάσιμου εναγκαλισμού με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τους λαούς και τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα, ούτε ποτέ υπήρξε ούτε μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση υπέρ του ελληνικού λαού και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ως γνωστόν δεν συμμετέχει το ΚΚΕ, δυστυχώς είναι ένα ακόμα εργαλείο διαχείρισης αυτής της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής, η οποία αποτελεί κοινό παρονομαστή των κομμάτων του ευρωατλαντικού μπλοκ», επεσήμανε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε την αποστολή δύο επιστολών προς τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας ως απάντηση της Αθήνας στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων που κορυφώθηκαν με την υπογραφή μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών.

επιστροφή στην κορυφή