ΡΟΗ 24/7:

Τα έξι μαχαίρια του chef

assets LARGE t 241661 54179594
Από τον Κώστα Τσίγκα, Φωτογραφία Διονύσης Ματιάτος

 

1. Μπαλτάς:Συνήθως για κόψιµο κρέατος µε κόκαλο –ή, αν «το έχετε», ακόµη και για το κόψιµο λαχανικών. Για πολλούς µαγείρους, κυρίως τους Ασιάτες, είναι το µοναδικό µαχαίρι που χρειάζονται.

2. Του σεφ:Μαχαίρι γενικής χρήσης, µε µήκος λεπίδας από 15 µέχρι 30 εκατοστά. Πρέπει πάντα να διαλέγουµε το µήκος που ταιριάζει στο χέρι µας –το συνηθέστερο είναι γύρω στα 20 εκατοστά. Πολλοί µάγειροι το χρησιµοποιούν µε διαφορετικό ακόνισµα και δεν χρειάζονται άλλο µαχαίρι.

3. Santoku:Πρόκειται για το µαχαίρι των Ιαπώνων σεφ. Χωρίς προστασία του χεριού στην αρχή της λεπίδας. Κατά πολύ ελαφρύτερο από τα ευρωπαϊκά.

4. Utility:Για όλες τις χρήσεις, το αγαπηµένο τόσο των µαγείρων όσο και της σπιτικής κουζίνας. Μικρό, µε αναλογικά µεγάλη λαβή για καλύτερο έλεγχο. Το µοναδικό του µειονέκτηµα για τους επαγγελµατίες είναι η αδυναµία να προσδώσει κανείς ταχύτητα.

5. Paring:Η λεπίδα του είναι συνήθως µεταξύ 6 και 10 εκατοστών –η βασική διαφορά του µε τα µαχαίρια utility. Το αγαπηµένο για λαχανικά και φρούτα στην κουζίνα.

6. Φιλεταρίσµατος:Από τα ακριβότερα στην αγορά. H λεπίδα του έχει µεγάλο µήκος (18-32 εκατοστά), είναι ιδιαίτερα κοφτερή, χρειάζεται πείρα –επικίνδυνο στη χρήση του– και πρέπει να είναι εύκαµπτη για να µπορεί να να κινηθεί σε περιοχές του ψαριού, ειδικά ανάµεσα στο κόκαλο.

Τα βασικά
Παρά τα θρυλούµενα, πολλοί σεφ θα συµφωνήσουν ότι δύο µαχαίρια είναι αρκετά.Έτσι λοιπόν, έχετε μια επαγγελματική γνωριμία με τα βασικά μαχαίρια που χρησιμοποιεί ένας επαγγελματίας chef. Φυσικά, εφόσον διαβάσατε την χρήση του κάθε εργαλείου, μπορείτε κι εσείς να γίνεται ο chefτης δικής σας κουζίνας! Κάθε είδος τροφής, θέλει συγκεκτιμένη μεταχείρηση, μέχρι και στον τεμαχισμό του.
Φερθείτε με σεβασμό στην τροφή σας, από την αρχή μέχρι το τέλος της παρασκευής του φαγητού σας!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καφέεεεεεεε! Νέο menu... »
επιστροφή στην κορυφή