ΡΟΗ 24/7:

Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου

YPOYRGIKO SYMBOYLIO DEC1923

Συζητήθηκαν οι νομοθετικές πρωτουβουλίες της Κυβέρνησης

Το νέο πλαίσιο για τις διαδηλώσεις, η χορήγηση του επιδόματος γέννησης και το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020 βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε, υπό τον πρωθυπουργό. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τις επαφές που είχε σε Μέση Ανατολή, Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του στις πρόσφατες επισκέψεις του στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, καθώς και τις χθεσινές επισκέψεις του σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι προχωράμε στην υπογραφή για τον EastMed, καθώς αυτό δείχνει τα αντανακλαστικά των κρατών της περιοχής, αλλά και το πόσο σημαντικό είναι από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες από τις αρχές της νέας χρονιάς, όπως σημειώνουν.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως για το κοινωνικό μέρισμα. Όπως ανέφερε με βάση την τελική εικόνα θα καλυφθούν πάνω από 300.000 νοικοκυριά, οι δικαιούχοι θα είναι περισσότεροι από 1 εκατ., ενώ το ποσό φθάνει στα 215 εκατ. ευρώ και σημείωσε ότι είχαν ξεκινήσει με 175 εκατομμύρια για την κάλυψη 250.000 νοικοκυριών.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε: «Πρέπει να μπολιάσουμε την κοινωνία με το βασικό μήνυμα ότι δεν μπορεί να κλείνει ο δρόμος με 50 άτομα. Η ταλαιπωρία ή η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι το ζητούμενο των διοργανωτών μιας διαμαρτυρίας; Εάν είναι το δεύτερο, τότε η σημερινή κοινωνική πρωτοβουλία τυγχάνει της στήριξης πολιτικών δυνάμεων πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Πάνω από όλα η κοινωνία στηρίζει αυτές τις πολιτικές και για αυτό το νομοσχέδιο αφορά στον σεβασμό στο δημόσιο χώρο».

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Mιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε για τα βασικά χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου και ειδικότερα για την ανάγκη να προσφερθεί στην Ελληνική Κοινωνία, στον πολίτη, εκείνο που δικαιούται και απαιτεί: (α) το δικαίωμα να συναθροίζεται, να διαδηλώνει και να διεκδικεί, στο πλαίσιο της νομιμότητας και της συνταγματικής τάξης, και (β) το δικαίωμα στην ασφάλεια, στην προστασία, στην ομαλότητα της καθημερινής κοινωνικοοικονομικής του ζωής.

Εκτενής συζήτηση έγινε και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το επίδομα γέννησης, δηλαδή 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται από το νέο έτος, όπου τονίστηκε το εισοδηματικό κριτήριο να αποκλείει τους πολύ πλούσιους καθώς πρόκειται για μέτρο δημογραφικής πολιτικής.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού, όπως σημείωσαν ο Υπουργός Γ. Βρούτσης και η αρμόδια Υφυπουργός Δ. Μιχαηλίδου.

«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό. Ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, από την καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, από μεταρρυθμίσεις που φέρνουν επενδύσεις και δουλειές, που δίνουν καλύτερη προοπτική και τελικά ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Οποιαδήποτε παροχή θα χορηγείται με πρωτοβουλία της διοίκησης αυτόματα αρχής γενομένης από το επίδομα γέννησης.

Δηλαδή σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας θα πιστώνεται αμέσως, με το που γίνεται π.χ. μια γέννηση, χωρίς γραφειοκρατία.

Συζητήθηκε ακόμη, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τα υδατοδρόμια. Το σχέδιο νόμου εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός Γ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου – «εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές – κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων, διαδικασιών.

Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου βρέθηκε και το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Ο αρμόδιος Υπουργός Μ. Βορίδης παρουσίασε τα προβλήματα που διέπουν σήμερα τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να γίνει εκκαθάριση και επικαιροποίηση του σχετικού Μητρώου που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα, από τους 6.000 περίπου αγροτικούς συνεταιρισμούς που είναι εγγεγραμμένοι, σε λειτουργία βρίσκονται μόλις 800, εκ των οποίων μόλις το 1/5 περίπου θεωρούνται βιώσιμοι.

Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, με ομόφωνες αποφάσεις του, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, προχώρησε σε προαγωγές τριών αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μίας αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, σε αντιπρόεδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας προήχθησαν οι σύμβουλοι Επικρατείας, Αικατερίνη Χριστοφορίδου, Παναγιώτης Ευστρατίου και Ευαγγελία Νίκα. Αναλυτικότερα, η Αικατερίνη Χριστοφορίδου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1982 και θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα το έτος 2022. Στον βαθμό του συμβούλου Επικρατείας προήχθη τον Αύγουστο του 2001.

Τέλος, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν το εγχειριδίο νομοπαρασκευστικής μεθοδολογίας και ανάλυσης συνεπειών ρύθμισης, με εισηγητή τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων για το 2020, με εισηγητή τον Υφυπουργό Α. Σκέρτσο, και η πορεία υλοποίησης και οι δράσεις επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, από τους Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ι. Τσακίρη.

Στην αρχή της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός έδωσε από μια μαύρη ατζέντα σε κάθε υπουργό ενόψει των εορτών (με τα αρχικά κάθε υπουργού), σημειώνοντας: «Δεν υπάρχει υποκατάστατο για το μπλοκάκι».

επιστροφή στην κορυφή