ΡΟΗ 24/7:

51 χρόνια από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι

jfk

Λόγω της επετείου η υπόθεση της δολοφονίας του αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί, επανέρχεται στο προσκήνιο - Το χρονικό

 


Πενηνταένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι, με τις σημαίες στον Λευκό Οίκο να κυματίζουν μεσίστιες κατ’ εντολή του Μπαράκ Ομπάμα.

Λόγω της επετείου η υπόθεση της δολοφονίας του αιώνα, όπως έχει χαρακτηριστεί, επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το χρονικό

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή ενόσω βρίσκεται στο Ντάλας συνοδεία αυτοκινητοπομπής. Η σφαίρα προκαλεί μοιραίο τραύμα στον εγκέφαλο του Προέδρου των ΗΠΑ. Πλάϊ στον Κένεντυ, στο ίδιο αυτοκίνητο, βρίσκεται η σύζυγός του, Τζάκι. Λίγα αυτοκίνητα πιο πίσω ακολουθεί ο τότε Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον.

Η ώρα είναι 12.30. Ο Τζον Κένεντι δέχεται το μοιραίο βλήμα του ελεύθερου σκοπευτή από ένα κτίριο που βρίσκεται ακριβώς έξω από την πορεία της αυτοκινητοπομπής. Νωρίτερα ο Κένεντυ, ο Τζόνσον και ο κυβερνήτης Κόναλυ έχουν εισπράξει μία ιδιαίτερα θερμή υποδοχή από το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο του Ντάλας.


Ο Κένεντι μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο Πάρκλαντ. Εισαγάγεται στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών και συνέχεια στο χειρουργείο, παρουσία μόνο ιατρών και νοσηλευτών. Η Τζάκι Κένεντι βρίσκεται στο νοσοκομείο, εκτός όμως του χειρουργικού δωματίου όπου το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να επαναφέρει στη ζωή τον σύζυγό της.

Οι γιατροί του νοσοκομείου ανακοινώνουν το θάνατο του Αμερικανού Προέδρου στη μία το μεσημέρι. Ωστόσο, σύμφωνα με μετέπειτα και ανεπίσημες αναφορές του Δρ Τομ Σάϊρς, επικεφαλής χειρουργού στο νοσοκομείο και καθηγητή χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ο θάνατος του Κένεντυ ήταν ακαριαίος: «Ιατρικώς, ήταν εμφανές ότι ο πρόεδρος δεν ήταν ζωντανός όταν τον έφεραν. Δεν υπήρχε αυτόματη αναπνοή. Οι κόρες των ματιών του ήταν διεσταλμένες και ακίνητες. Ήταν φανερό το τραύμα που είχε δεχθεί στο κεφάλι ήταν θανατηφόρο», λέει ο Δρ. Σάιρς.

Στις 2 το μεσημέρι η άψυχη σωρός του Τζον Κένεντι μεταφέρεται έξω από το νοσοκομείο μέσα σε ένα μπρούτζινο φέρετρο. Δίπλα του περπατά η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Το πρόσωπό της είναι θλιβερό. Τα μάτια της είναι καρφωμένα σταθερά στο έδαφος. Το φέρετρο παραλαμβάνει νεκροφόρα έξω από το νοσοκομείο. Η Τζάκι το αγγίζει απαλά με το χέρι της, ανεβαίνει στη νεκροφόρα και κάθεται δίπλα του. Στη συνέχεια κατευθύνονται προς το Love Field όπου το σώμα του Κένεντι μεταφέρεται στο Προεδρικό τζετ. Στο Προεδρικό αεροπλάνο επιβαίνουν μέλη του προσωπικού της Προεδρίας των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου αλλά και δύο ιερείς οι οποίοι φέρουν εις πέρας τις πνευματικές ιεροτελεστίες για τον θάνατο του Ρωμαιοκαθολικού, τέως πλέον, Αμερικανού Προέδρου.

Ακολουθεί η ορκωμοσία του Λίντον Τζόνσον παρουσία του δικαστή Χαγκς: «Ορκίζομαι να ασκήσω να καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου, να υπερασπιστώ, να προστατεύσω και να διατηρήσω το Σύνταγμα των ΗΠΑ». Στις 2.46, 106 λεπτά μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, ο Λίντον Τζόνσον, κάποτε αγρότης και δάσκαλος στην Johnson City, γίνεται ο 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπεύθυνος για τη δολοφονία του Κένεντι φέρεται να είναι ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος συλλαμβάνεται από τις αστυνομικές αρχές την ίδια ημέρα. Έπειτα από σχετική έρευνα, ο Όσβαλντ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για ακόμη μία δολοφονία, του αστυνομικού Τζ. Ντ. Τίπιτ, η οποία είχε προηγηθείς αυτής του Κένεντι.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή