ΡΟΗ 24/7:

"Μέτρο-σταθμός για την πρόληψη"

75289038 2587268708171604 4423812788711849984 n

Άρθρο του Dr Δημήτρη Ευαγγελινού*

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού με βάση την ηλικία, για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μεγάλο βάρος θα δοθεί στις νόσους που επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας σε ημέρες νοσηλείας, ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι αφενός η προαγωγή της υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφετέρου η αποτύπωση του επιπολασμού για τις παραπάνω παθήσεις. Έτσι οι πολίτες θα λαμβάνουν προσωποποιημένη ενημέρωση, μέσω γραπτού μηνύματος ή e-mail για την υπενθύμιση του προληπτικού ελέγχου.

Ως προς την πρόληψη θα δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων και στη χρήση καπνικών προϊόντων, στην κατάχρηση οινοπνευματωδών, στην παχυσαρκία, στην απουσία φυσικής άσκησης, αλλά και στα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, και θα αφορά τα εµβόλια τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασμών θα κρίνει απαραίτητα.

Τέλος στο πλαίσιο της αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας του γενικού πληθυσμού, ο ατομικός φάκελος υγείας θα είναι υποχρεωτικός, ενώ για όσους έχουν ήδη φάκελο, αυτός θα εμπλουτιστεί με περαιτέρω στοιχεία από τους γιατρούς, είτε οικογενειακούς, είτε ειδικότητας κατά την πρώτη επαφή.

Ένα μέτρο σταθμός για την πρόληψη. Σε χώρες όπου εφαρμόζεται ο πληθυσμιακος έλεγχος μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, όπως η Αγγλία και οι σκανδιναβικές χώρες, η πρόληψη αγγίζει το 90% του πληθυσμού. Στην χώρα μας το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%.

Το συγκεκριμενο πρόγραμμά ήταν μια πρόταση, δική μου και τις δημοτικής παράταξης, "Κίνηση Ενεργών Πολιτών", με αρχηγο τον φίλο κ. Κωνσταντίνο Μπογδάνο, σε ένα από τα Δημοτικά συμβούλια το 2011!

Ο τότε Δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος και τότε υπουργός κ. Ι. Δριβελεγκας στήριξαν την πρόταση, πραγματοποιόντας εκδήλωση στο δημοτικό θέατρο, με συμμετοχή παραγόντων του υπουργείου Υγείας.

Πρόταση μας ήταν να γίνει ένα ψηφιακό αρχείο καταγραφής του πληθυσμού στο Δήμο μας ετσι ωστε να εφαρμοσθεί πιλοτικά το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου μέσω προσωπικών μηνυμάτων, Αρχής γενομένης από τον Δήμο Πολυγύρου.

Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες όλων δεν το καταφέραμε. Μακάρι να υλοποιηθεί τώρα.

*Δημήτρης Ευαγγελινός, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD-PhD Διδάκτωρ Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.)

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2019 21:38
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2