xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Υπέρ των αλλαγών στα ΑΕΙ 50 πανεπιστημιακοί

YP PAID

Τι αναφέρουν σε επιστολή τους

Ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν πενήντα πανεπιστημιακοί στις αλλαγές που προτείνει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ. Μάλιστα, ζητούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τις ψηφίσουν, στηρίζοντας με πολιτική συναίνεση το εγχείρημα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, οι πανεπιστημιακοί ζητούν την ενίσχυση των ΑΕΙ με νέο προσωπικό –μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό– έπειτα από μία δεκαετία αποψίλωσής τους, λόγω των μηδενικών διορισμών και του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων.

Ειδικότερα, σε επιστολή τους οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν ότι «οι σχεδιαζόμενες από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση είναι επιβεβλημένες και προς τη σωστή κατεύθυνση. Η μείωση της γραφειοκρατίας, ειδικά όσον αφορά τα κονδύλια που σχετίζονται με την έρευνα, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ανάπτυξη της τελευταίας, σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Παράλληλα, η αξιολόγηση των ΑΕΙ θα τα θέσει σε τροχιά εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Στην ίδια λογική, αλλαγές όπως η ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η έγκριση των προγραμμάτων σπουδών πριν από την έναρξη λειτουργίας τους, οι θεματικές και συγκριτικές αξιολογήσεις των Ιδρυμάτων σε κρίσιμα πεδία (πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, ηλεκτρονική μάθηση, εξωστρέφεια κ.λπ.), η ίδρυση αγγλόφωνων προπτυχιακών τμημάτων, η ανάπτυξη και αξιολόγηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, φέρουν θετικό πρόσημο και θα ενισχύσουν τη διεθνή θέση των ελληνικών ΑΕΙ».

Σχετικά με την εξαγγελία του υπ. Παιδείας για διασύνδεση ποσοστού της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση των ΑΕΙ, οι πανεπιστημιακοί θεωρούν ότι «εμπεριέχει στοιχεία δικαιοσύνης και αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη, πλην όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι λειτουργίας των ΑΕΙ, όπως το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή, ώστε σχολές και τμήματα που αντιμετωπίζουν αντικειμενικές ελλείψεις στα παραπάνω, να μην αδικηθούν από την εφαρμογή ενός μέτρου που έχει την ακριβώς αντίθετη φιλοσοφία».

Οι πανεπιστημιακοί καταλήγουν λέγοντας ότι «όλη αυτή η προσπάθεια έχει σημαντική ανταπόκριση και στήριξη από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ελπίζουμε δε ότι θα τύχει και ευρείας κοινοβουλευτικής, αλλά και διαχρονικής στήριξης από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ώστε το ελληνικό πανεπιστήμιο να επιτελέσει τον σκοπό του προς την κοινωνία και τους νέους και να αποκτήσει το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας που του αξίζει».

Την επιστολή υπογράφουν οι πανεπιστημιακοί Παύλος Αβραμίδης (Πατρών), Κωνσταντίνα Αγγέλη (ΕΚΠΑ), Γεώργιος Αντωνάκης (Πατρών), Γεώργιος Αυγουρόπουλος (Πατρών), Νικόλαος Βάινος (Πατρών), Στέφανος Βασιλόπουλος (Πατρών), Ιωάννης Βλαχογιαννάκος (ΕΚΠΑ), Παύλος-Μαρτίνος Δελλαδέτσιμας (Χαροκόπειο), Παναγιώτης Δημόπουλος (Πατρών), Πέτρος Ζαμπάκης (Πατρών), Μαρία Ιακώβου (ΕΚΠΑ), Χριστίνα Καλογεροπούλου (Πατρών), Αλέξανδρος Κατσαούνης (Πατρών), Λάμπρος Κιτσάρας (Δημοκρίτειου), Αθανασία Κολιαδήμα (Πατρών), Ιωάννης Κούκος (Πατρών), Στέλιος Κουρής (Πατρών), Γεώργιος Κοχιαδάκης (Κρήτης), Ιωάννης Κτιστάκης (Δημοκρίτειο), Βασίλειος Κωστόπουλος (Πατρών), Βασίλειος Λιακόπουλος (ΑΠΘ), Δημήτριος Λυμπερόπουλος (Πατρών), Ιωάννα Μαμωνά (Πατρών), Διονύσιος Μαντζαβίνος (Πατρών), Σπήλιος Μανωλακόπουλος (ΕΚΠΑ), Νικόλαος Μαστρονικολής (Πατρών), Ιωάννης Μπολέτης (ΕΚΠΑ), Δημήτριος Μπούμπας (ΕΚΠΑ), Χρήστος Μπούρας (Πατρών), Περικλής Νταβλούρος (Πατρών), Σπύρος Ντουράκης (ΕΚΠΑ), Πάρις Ξυπολιάς (Πατρών), Στυλιανός Παναγούτσος (Δημοκρίτειο), Αικατερίνη Παπαγιάννη (ΑΠΘ), Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης (ΕΚΠΑ), Πλουμής Πασσαδάκης (Δημοκρίτειο), Στρατηγούλα Σακελλαρίδου (ΕΚΠΑ), Παντελεήμων Σαραφίδης (ΑΠΘ), Μιχαήλ Μ. Σιγάλας (Πατρών), Δημήτριος Σκούρας (Πατρών), Γεώργιος Σκρούμπης (Πατρών), Μαρία Στάγκου (ΑΠΘ), Μάνος Τοπογλίδης (Πατρών), Κωνσταντίνος Τούτουζας (ΕΚΠΑ), Φίλιππος Τρυποσκιάδης (Θεσσαλίας), Νικόλαος Τσέλιος (Πατρών), Γεώργιος Τσιβγούλης (ΕΚΠΑ), Γρηγόρης Τσίγκας (Πατρών), Ευάγγελος Φελεκούρας (ΕΚΠΑ), Ευάγγελος Χολογκίτας (ΕΚΠΑ).

επιστροφή στην κορυφή