xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Βόρεια Ελλάδα: Επενδυτικός άνεμος στον τουρισμό

Ikos Olivia

Επιχειρηματίες δημιουργούν πολυτελή ξενοδοχεία σε Μακεδονία - Ηπειρο


Το 2014 «κλείνει» με αισιοδοξία για τον ελληνικό τουρισμό και με το σύνολο των αφίξεων επισκεπτών -με όλα τα μέσα- να κινείται προς το επίπεδο των 23 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το 2013.
Το 2015, σύμφωνα με τις, μέχρι τώρα εκτιμήσεις, θα φέρει μια αύξηση της τάξεως του 6% - 9% και όπως επισήμανε η Υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της 30ής Philoxenia, «τα τελευταία 2,5 χρόνια έγιναν μεγάλες αλλαγές με στόχο τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις που θα επανεκκινήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης».

Επιπρόσθετα, η Ολγα Κεφαλογιάννη ιεράρχησε τους 7 στόχους που θέτει το Υπουργείο της για τη νέα χρονιά: τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης, την αειφόρο ανάπτυξη και ανάδειξη νέων προορισμών με έμφαση στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, την τόνωση της απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη διάχυση του τουριστικού πλεονάσματος στην περιφέρεια, τις τοπικές κοινωνίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα επιχειρηματίες άρχισαν ήδη να επενδύουν στον τομέα του τουρισμού και συγκεκριμένα σε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, σε Δράμα, Ηπειρο και Χαλκιδική. Οι συνολικές επενδύσεις που παρουσιάζει σήμερα ο «ΑτΚ» αγγίζουν τα 75 εκατ. ευρώ και αφενός θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αφετέρου θα προσθέσουν πολλά… αστέρια στις περιοχές τους.

Πεντάστερο σε παλιά καπναποθήκη

Μια νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα ετοιμάζεται να ανεγερθεί στην καρδιά της Δράμας. Πρόκειται για ένα κτίριο, ηλικίας 100 χρόνων, στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε καπναποθήκη. Δημιουργός της νέας πεντάστερης μονάδας -η οποία αναμένεται να λειτουργήσει το Μάιο του 2015- είναι ο Κρητικός επιχειρηματίας, Μανόλης Λεδάκης, το δε πρότζεκτ υλοποιείται από το γιο του, Αγγελο Λεδάκη, πολιτικό μηχανικό.

Το κτίριο έχει συνολική έκταση 7.500 τ.μ., και θα αποτελείται από 75 δωμάτια, εκ των οποίων 7 σουίτες, μία προεδρική σουίτα 100 τ.μ. και 16 σοφίτες. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ τα πατώματα στα μπάνια κατασκευάζονται από ξύλο τικ και στα δωμάτια από φελλό.

Στο ξενοδοχείο θα λειτουργούν δυο εστιατόρια, συνεδριακός χώρος χωρητικότητας 200 ατόμων, καφέ μπαρ τόσο για τους πελάτες του ξενοδοχείου όσο και για εξωτερικούς επισκέπτες, θα υπάρχει σπα, jazz bar, roof garden με υπέροχη θέα προς τη λίμνη της Αγ. Βαρβάρας, εκθεσιακός χώρος με τα κρασιά των οινοπαραγωγών της Δράμας κ.ά.

Σύμφωνα με τον κ. Λεδάκη, έχουν διατηρηθεί τα φυσικά υλικά του χώρου, και τα παλιά ξύλα, τα οποία και έχουν επιδιορθωθεί, θα λειτουργούν έξι ασανσέρ, ενώ ο χώρος θα μπορεί να υποδέχεται και ΑΜΕΑ.

Η συγκεκριμένη επένδυση, όπως αναφέρουν στον «ΑτΚ» οι ιδιοκτήτες, υπολογίστηκε αρχικά στα 15 εκατ. ευρώ, «στην πορεία όμως φαίνεται ότι βγαίνουμε εκτός προϋπολογισμού, κατά περίπου 1,8 εκατ. ευρώ». Οσο για το όνομα της νέας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας που θα δώσει πολλά…αστέρια στην περιοχή, είναι «Hydrama»!

Το «μεγάλο δάσος»

Στις 20 Δεκεμβρίου «κλείνει» ένα χρόνο ζωής, ενώ μέχρι να ωριμάσει η ιδέα του επιχειρηματία Θέμη Μπαρμπαγιάννη και να πάρει σάρκα και οστά, πέρασαν 25 χρόνια. Πρόκειται για το πεντάστερο mountain resort «Grand Forest Metsovo» χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μ. στη θέση Βρύση, απέναντι από το παραδοσιακό Μέτσοβο, στην Ηπειρο. «Εδώ που χτίστηκε το ξενοδοχείο ήταν το πατρικό μου χωράφι», εξηγεί ο κ. Μπαρμπαγιάννης.

Πριν ξεκινήσει η κατασκευή της ξενοδοχειακής μονάδας, για την οποία χρειάστηκαν τρία έτη για την ολοκλήρωσή της, έγιναν μελέτες και, όπως λέει ο κ. Μπαρμπαγιάννης, «προϋπόθεση για την κατασκευή της ήταν να γίνει ο κόμβος της Εγνατίας οδού».

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η ξενοδοχειακή μονάδα είναι στρατηγική: βρίσκεται πολύ κοντά στην Εγνατία οδό, μόλις 3,5 χλμ. – ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη στην έξοδο για Ανήλιο-, τα δε χιλιόμετρα μέχρι το κέντρο του Μετσόβου ανέρχονται στα δέκα.

«Η θέση είναι πλεονεκτική. Για τα Ιωάννινα κάνουμε 20 λεπτά λόγω της Εγνατίας οδού, ενώ με την ολοκλήρωση της Ε65 από Αθήνα θα είναι μόλις 3 ώρες και 15 λεπτά», αναφέρει στον «ΑτΚ» ο κ. Μπαρμπαγιάννης.

Η ξενοδοχειακή μονάδα περιλαμβάνει 62 δωμάτια (σουίτες και superior), συνεδριακό χώρο 400 ατόμων, εστιατόριο, καφέ -μπαρ, χώρο spa, εσωτερική και εξωτερική πισίνα.

Η επένδυση ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ, «μαζί με τη γη» επισημαίνει ο κ. Μπαρμπαγιάννης, και συμπληρώνει «η γη που δεν έχει αξιοποιηθεί έως τώρα θα αποδώσει σε βάθος χρόνου». Το δε προσωπικό που απασχολεί η μονάδα ανέρχεται στα 20 – 23 άτομα.

Να σημειώσουμε, ότι πρόσφατα το ξενοδοχείο προστέθηκε στον κατάλογο της εταιρίας Hotelbrain, η οποία εξειδικεύεται στη διαχείριση (management) και ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Πολυτελή all inclusive

Ενα νέο μοντέλο all inclusive προωθείται μέσω της αλυσίδας ikos Resorts, την οποία διαχειρίζεται η κοινή εταιρία που ίδρυσαν η ΣΑΝΗ ΑΕ με το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο Oak Tree Capital Management.

Η συγκεκριμένη αλυσίδα η οποία διαχειρίζεται το «Ιkos Oceania» -πρώην Oceania Club-, στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, ετοιμάζεται πυρετωδώς να ανοίξει το δεύτερο «παιδί» της, το «Ιkos Olivia» - πρώην Gerakina Beach- στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Ιkos Olivia» θα ανοίξει τις πύλες του το Μάιο του 2015, θα διαθέτει πολυτελή δωμάτια όλων των τύπων καθώς και bungalows, και θα ανήκει στην κατηγορία «Ultra all-inclusive» - όπως και το «Ιkos Oceania»- που σημαίνει παροχή υπηρεσιών πέντε αστέρων σε μία προκαθορισμένη τιμή και συμπεριλαμβάνει τα πάντα, από τη διαμονή μέχρι τα γεύματα και τα ποτά, αθλητικές δραστηριότητες, υπηρεσίες ομορφιάς, διασκέδαση.

Στις πολυτέλειες του ξενοδοχείου θα περιλαμβάνονται εστιατόρια με διαφορετικές κουζίνες, κέντρο spa, πισίνες, παιδότοπος, περιοχή με καταστήματα, γήπεδα τένις, θέατρο κ.ά.

Να υπενθυμίσουμε, ότι το παλιό ξενοδοχειακό συγκρότημα ήταν ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, το δε τίμημα της εξαγοράς είχε κινηθεί στα 17 εκατ. ευρώ, που ήταν το ελάχιστο ποσό το οποίο ζητούσε η τράπεζα.

Για τη ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση του συγκροτήματος, επενδύθηκαν περί τα 30 εκατ. ευρώ από τους νέους ιδιοκτήτες, σύμφωνα δε με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον, από τους ίδιους επενδυτές, τόσο για τη δημιουργία νέας πολυτελούς μονάδας στη Χαλκιδική, καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ακίνητο στην Κασσάνδρα

Την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης του ακινήτου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής ανακοίνωσε πρόσφατα το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στη θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα», στην εκτός των ορίων της δημοτικής ενότητας του Δήμου Κασσάνδρας, στην περιοχή Σάνη, στη Χαλκιδική, η δε έκταση του φτάνει περί τα 915 στρέμματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, το παραπάνω ακίνητο είναι κατάλληλο για την κατασκευή γηπέδου γκολφ 18 οπών, διεθνών προδιαγραφών, καθώς επίσης και για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών και υποδομών τουρισμού και αναψυχής. Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε μια φάση.

Τέλος, στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής, μια νέα επένδυση ξεκινάει από επιχειρηματία ξενοδόχο με παράδοση πολλών ετών στην ξενοδοχεία, τόσο στη συγκεκριμένη περιοχή όσο και στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «ΑτΚ» πρόκειται για τη δημιουργία πολυτελών βιλών – 40 στον αριθμό-, μια επένδυση ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, η οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί εντός του 2017.

 

agelioforos.gr

επιστροφή στην κορυφή