ΡΟΗ 24/7:

Την επόμενη εβδομάδα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

vouli programmatikes

Η πρώτη ψηφοφορία

Την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με μοναδικό θέμα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.
Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται τα δύο τρίτα της Βουλής, δηλαδή 200 Βουλευτές. Εάν δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε ημερολογιακές ημέρες, δηλαδή τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου, κατά την οποία απαιτείται η επίσης πλειοψηφία 200 Βουλευτών. Σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός διενεργείται τρίτη ψηφοφορία σύμφωνα με το Σύνταγμα, η οποία θα γίνει το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, κατά την οποία απαιτείται πλειοψηφία τριών πέμπτων της Βουλής, δηλαδή 180 Βουλευτές.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα αν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενοι ψήφοι διενεργείται τέταρτη ψηφοφορία, η οποία θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου, κατά την οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 151 Βουλευτών. Εάν και αυτή δεν επιτευχθεί, τότε ο νέος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα εκλεγεί σε πέμπτη ψηφοφορία (11 Φεβ) με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.

επιστροφή στην κορυφή