ΡΟΗ 24/7:

Στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου ο Απ. Πάνας

84338072 2767306716652529 3997601644668780544 o

Η τιμή του ελαιολάδου στην ατζέντα

Στο πλαίσιο των θεσμικών συναντήσεων που πραγματοποιεί με όργανα εκπροσώπησης του αγροτικού κλάδου, ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΕΒΙΤΕΛ στην Αθήνα, όπου συζήτησε με τον Γενικό Διευθυντή, κο Οικονόμου και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ. Γιαννούλη. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μόσχος Κορασίδης.
Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν ''ο Αρμαγεδδών'' που χαρακτηρίζει την εικόνα της ελαιοκομίας σήμερα στην Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής του ελαιολάδου φέτος, η οποία καταστρέφει οικονομικά τους επαγγελματίες του χώρου και στερεί πολλά εκατομμύρια εσόδων από τα ταμεία του ελληνικού Κράτους.
Ο κ. Πάνας συμφώνησε με τους εκπροσώπους του ΣΕΒΙΤΕΛ ότι πρέπει, πέρα από την ανάγκη προσδιορισμού ενός ενιαίου συλλογικού φορέα εκπροσώπησης στον αγροτικό κλάδο, να υπάρξει μια συνολική αλλαγή πορείας στην πολιτική που ακολουθείται στον πρωτογενή τομέα.
Συγκεκριμένα, ο κος Πάνας ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα θέσει ξεκάθαρα τις προτάσεις του για τον αγροτικό τομέα, με την ευκαιρία της AGROTICA και με το νέο σχέδιο νόμου για τους Συνεταιρισμούς που έρχεται στη Βουλή, με τους εξής άξονες:
- Ανάδειξη Συνεταιρισμών ως σημείο αναφοράς για τον αγρότη - Προσδιορισμός κεντρικού φορέα εκπροσώπησης (το ισπανικό λάδι είναι το πρώτο στην αγορά ακριβώς επειδή έχει τους πιο πολλούς και τους πιο καλά οργανωμένους συνεταιρισμούς)
- Συγκρότηση στρατηγικού σχεδίου για το ελαιόλαδο ώστε να αναδειχθεί ως εθνικό προϊόν με εστίαση στο ''έξτρα παρθένο''
- Επανεξέταση του συνόλου της πολιτικής που ακολουθείται στην τιμολόγηση και στη διάθεση του ελαιολάδου με αλλαγή καλλιεργητικών πρακτικών
- Εκσυγχρονισμός του πλαισίου με εναρμόνιση στην ευρωπαϊκή νομοθεσία
- Διαμόρφωση κινήτρων για τον παραγωγό, ώστε να πιστέψει πάλι στη σημασία του συνεταιρίζεσθαι.
"Προτεραιότητά μου", δήλωσε ο κ. Πάνας, "αποτελεί η ενίσχυση και η ουσιαστική ανάδειξη του ρόλου του πρωτογενή τομέα και του αγροτικού κλάδου στην οικονομία, στην κοινωνία αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα, θα τοποθετηθώ κοινοβουλευτικά αλλά και με την ευκαιρία της διοργάνωσης Agrotica, με συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο σχέδιο για την αγροτική πολιτική της χώρας".

επιστροφή στην κορυφή