ΡΟΗ 24/7:

Υπερψηφίστηκε ο νέος εκλογικός νόμος

vouli theod 20

Με 163 θετικές ψήφους

Κατάργηση της απλής αναλογικής και καθιέρωση κλιμακωτού μπόνους για το πρώτο κόμμα, εφόσον αυτό υπερβεί το ποσοστό του 25% σε εκλογική επιρροή, προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε με 163 θετικές ψήφους και 121 όχι, σε 284 παρόντες βουλευτές.

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε εκείνη η διάταξη του εκλογικού νόμου που προβλέπει, ότι ακόμη και αν ένας συνασπισμός κομμάτων έρθει πρώτος σε ψήφους, δεν θα μπορέσει να λάβει το μπόνους, σε περίπτωση που ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν, είναι μικρότερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος.

Ο νέος εκλογικός νόμος δεν εξασφάλισε τις 200 ψήφους που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, οπότε αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Το νέο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές.

Η «Ελληνική Λύση» είναι το μόνο κόμμα της αντιπολίτευσης που υπερψήφισε το νέο εκλογικό νόμο.

Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 284 βουλευτές. Από τους 16 βουλευτές που απουσίαζαν, οι 9 βουλευτές απέστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία ωστόσο δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα.

«Η απλή αναλογική είναι το όχημα για να πετύχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας που αντανακλούν την κοινωνική πλειοψηφία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ασκώντας κριτική στη ΝΔ ότι μιλάει αόριστα και υποκριτικά για την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν προτίθεται να συναινέσει σε πολιτικούς σχεδιασμούς της ΝΔ δήλωσε η Φώφη Γεννηματά.

Για καλπονοθευτικό σύστημα έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ο εκλογικός νόμος δεν απαγορεύει καθόλου τις συνεργασίες», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Αν και ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι ο νέος εκλογικός νόμος «ευνοεί τον δικομματισμό», «και αυτό είναι χρήσιμο για τη δημοκρατία», υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις». Είπε ακόμα, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαβεί τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, ελπίζει ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα βάλουν πλάτη στην πορεία αυτή της χώρας». Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο κ. Τσίπρας «τρέμει τις εκλογές», οι οποίες πάντως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

«O εκλογικός νόμος ούτε επιβάλλει συνεργασίες ούτε αποκλείει συνεργασίες. Ο λαός τις επιβάλλει. Εμείς θεωρούμε ότι η πριμοδότηση, εκτός από τον σχηματισμό και τη λειτουργία αυτοδύναμης κυβέρνησης, έχει και τη δυνατότητα διευκόλυνσης των κυβερνήσεων συνεργασίας», ανέφερε νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

επιστροφή στην κορυφή