xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χρηματοδότηση για το Αρχαιολογικού Μουσείο Πολυγύρου, ζητά ο Απ. Πάνας

ARXAIOLOGIKO MOYSEIO polygyroy

Ερώτηση στο Υπ. Πολιτισμού

Τη χορήγηση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων για την οριστική λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, ζητά ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, από το Υπουργείο Πολιτισμού, με σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Το συγκεκριμένο Αρχαιολογικό Μουσείο έχει πάψει να λειτουργεί για το ευρύ κοινό εδώ και μια δεκαετία περίπου προκειμένου, να ανακαινιστεί και να αυξηθούν οι εκθεσιακοί χώροι καθώς υπάρχουν πολυάριθμα και αξιόλογα ευρήματα που φυλάσσονται σε αποθήκες του. Η έλλειψη των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων προκαλεί προβλήματα που δυσχεραίνουν το οριστικό άνοιγμά του, με αποτέλεσμα να μένει αναξιοποίητο το υπάρχον πλούσιο αρχαιολογικό υλικό.

Ο κ. Πάνας σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η προβολή του αρχαιολογικού πολιτισμού ενός τόπου είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση του πολιτισμού, αλλά και της κοινωνίας. Θεωρείται αδιανόητο το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου, να βρίσκεται σε αναμονή για περίπου μια δεκαετία και να στερεί από χιλιάδες επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες θέασης. Η κατάσταση αυτή σαφώς και επιδεινώνεται, όταν πρόκειται για το Αρχαιολογικό Μουσείο της πρωτεύουσας του Νομού Χαλκιδικής που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξένων αλλά και ντόπιων τουριστών».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η παρουσία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου σε έναν τόπο αποτελεί μεγάλη απόδειξη ύπαρξης πλούσιου παρελθόντος και συνάμα μάρτυρας ιστορίας και πολιτισμού. Είναι όμως αδιανόητο, ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η κοινωνία μας το έχει ανάγκη, το παρελθόν αυτό να μην προβάλλεται και να παραμένουν στάσιμες οι προσπάθειες ανάδειξής του. Η ανάγκη αυτή επιτείνεται, όταν πρόκειται για τον πλούσιο και συνάμα μοναδικό αρχαιολογικό πολιτισμό ενός νομού που είναι από τους πλέον τουριστικούς στη Β. Ελλάδα, το Νομό Χαλκιδικής.
Συχνά γινόμαστε δέκτες παραπόνων και αντιδράσεων όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Πολυγύρου αλλά και ολόκληρης της Χαλκιδικής, για το κλείσιμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την απογοήτευση χιλιάδων επισκεπτών δημιουργώντας αρνητικό κλίμα και πλήττοντας ένα σημαντικό κομμάτι του τουρισμού.
Από την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου ενημερωθήκαμε εγγράφως, ότι εντός 10 μηνών θα ολοκληρωθεί η Α’ φάση του έργου για την προμήθεια των απαιτούμενων προθηκών. Μένει όμως σε εκκρεμότητα η χρηματοδότηση και της Β΄ Φάσης προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού. Παράλληλα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενώ έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση 17 νέα έργα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου έχει εξαιρεθεί.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

Προτίθεσθε να επισπεύσετε τη διαδικασία χρηματοδότησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου, ώστε να ανοίξει άμεσα τις πύλες του στο ευρύ κοινό;».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2