xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Να επανεξεταστεί η ένταξη της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου"

panas parl gr

Ερώτηση του βουλευτή Απ. Πάνα προς τον ΥΠΕΝ Κ. Χατζηδάκη

Με την υπ’ αρ. πρωτ: 3733/3-2-2020 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής Απόστολος Πάνας, ζητά διευκρινίσεις ως προς τους λόγους για τους οποίους η Χαλκιδική δεν εντάσσεται στις περιοχές που αναμένεται να καλύψει το δίκτυο του φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας θέτει σε εφαρμογή η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ) η οποία προγραμματίζει την επέκταση της διείσδυσης του αερίου, μεταξύ άλλων, και στις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο για την τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που παρέχουν σήμερα στους κατοίκους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Ο κ. Πάνας επεσήμανε: "Τη στιγμή που πολλοί συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα αγοράς πετρελαίου προκειμένου να καλύψουν τη βασική ανάγκη της θέρμανσης, η Χαλκιδική είναι η μόνη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που δεν θα ενταχθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου βάσει του προγράμματος της ΔΕΔΑ. Ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να διευκρινίσει γιατί, ενώ είχαν ξεκινήσει οι μελέτες ένταξης της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου και όλα έδειχναν ότι περί τις αρχές του 2020, θα καλύπτονταν αρκετές περιοχές, όχι μόνο δε συνέβη αυτό, αλλά δε γνωρίζουμε και τίποτα για την πορεία της όλης διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί τεράστια αδικία για τους πολίτες της Χαλκιδικής και επιβάλλεται να αποκατασταθεί άμεσα. Για το λόγο αυτό από πλευράς μου θα ληφθούν οι απαραίτητες θεσμικές πρωτοβουλίες".

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

αρ. πρωτ: 3733/3-2-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κο Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Γιατί η Χαλκιδική δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου που επίκειται;»

Κύριε Υπουργέ,

H αύξηση των τιμών στην αγορά πετρελαίου αλλά και η αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά τους χειμερινούς μήνες στα έξοδα θέρμανσης έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για νέα δεδομένα στη θέρμανση.

Στο πλαίσιο αυτό πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων φυσικού αερίου σε 39 πόλεις της χώρας θέτει σε εφαρμογή η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΑ) η οποία προγραμματίζει την επέκταση της διείσδυσης του αερίου, μεταξύ άλλων, και στις λιγνιτικές περιοχές, όχι μόνο για την τροφοδοσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και για την εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, που παρέχουν σήμερα στους κατοίκους οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Έχουν ήδη λοιπόν ανακοινωθεί οι περιοχές που τα επόμενα δύο χρόνια θα συνδεθούν στα νέα δίκτυα και από τις περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο η Χαλκιδική εξαιρείται.

Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι ενώ είχε ξεκινήσει η μελέτη ήδη από το 2018, και παρόλο που υπήρχε αισιοδοξία ότι εφόσον εγκριθούν οι μελέτες, περιοχές της Χαλκιδικής θα συνδέονταν στο δίκτυο φυσικού αερίου περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020, τίποτα από αυτά τελικά δεν συνέβη.

Δεν υπάρχει, παράλληλα, καμία περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας έγκρισης των μελετών και εκ νέου ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Χαλκιδικής στο δίκτυο φυσικού αερίου.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,

1. Για ποιο λόγο, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις ήδη από το 2018, η Χαλκιδική δεν περιλαμβάνεται ούτε και αυτή τη φορά στην επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ;

2. Σκοπεύετε να παρέχετε κάποια ενημέρωση αναφορικά με την πορεία της διαδικασίας έγκρισης των μελετών για τη Χαλκιδική και τα πιθανά εμπόδια ολοκλήρωσης της διαδικασίας;

Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

Απόστολος Πάνας

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2