ΡΟΗ 24/7:

Με αναδρομική ισχύ οι νέες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

ypologistes dimosio eisf02

Αποστολή ειδοποιητηρίων μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Με βάση το σύστημα που προβλέπεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει φέρει στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, θα υπολογισθούν οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών για τον μήνα Ιανουάριο.

Αυτό ξεκαθάρισε ο ίδιος ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας πως ήδη τα ταμεία ετοιμάζουν τα σχετικά ειδοποιητήρια, τα οποία θα σταλούν, μετά την ψήφιση του νόμου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, το νομοσχέδιο θα έλθει στη Βουλή έως τις 12 του τρέχοντος μηνός και θα ψηφισθεί έως τις 21.

Έτσι, με βάση όσα προκύπτουν από τα λεγόμενα του κου Βρούτση, αμέσως μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία και αφού δημοσιευθεί ο επερχόμενος νόμος στο ΦΕΚ - δηλαδή κατά τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου - θα πρέπει να περιμένουν οι επαγγελματίες τα ειδοποιητήρια των Ταμείων σε σχέση με τις νέες εισφορές τους, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2020, όπως το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει.

Έπειτα, θα πρέπει να επιλέξουν σε ποια κατηγορία εισφορών θέλουν να υπαχθούν.

Σημειώνεται πως οι τελευταίες εισφορές οι οποίες είχαν υπολογισθεί με βάση το νόμο Κατρούγκαλου – δηλαδή ως ποσοστό του εισοδήματος των αυτασφαλισμένων – ήταν εκείνες του Δεκεμβρίου 2019.

Αυτές έπρεπε να πληρωθούν έως και την περασμένη Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου.

Οι επόμενες από αυτές εισφορές, δηλαδή εκείνες του Ιανουαρίου 2020, θα υπολογισθούν με βάση το σύστημα το οποίο προβλέπει το ν/σ Βρούτση.

Υπενθυμίζεται πως αυτό θα προβλέπει έξι κατηγορίες για τις εισφορές κύριας σύνταξης (για όλους τους επαγγελματίες) από 155 ευρώ έως 500 ευρώ/μήνα.

Προβλέπονται δύο κατηγορίες για τις εισφορές υγείας (για όλους) και συγκεκριμένα 55 ευρώ/μήνα για όσους επιλέξουν την 1η κατηγορία εισφορών κύριας σύνταξης και στα 66 ευρώ/μήνα για όσους επιλέξουν μεταξύ της 2ης και της 6ης κατηγορίας. Εξάλλου, για όσους επαγγελματίες έχουν έως πέντε έτη ασφάλισης, θα ισχύσει ειδικό "καθεστώς", με εισφορές κύριας σύνταξης ύψους 93 ευρώ.

Επίσης, προβλέπονται τρεις κατηγορίες για την επικουρική ασφάλιση (μόνο για αυταπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους) και τρεις για το εφάπαξ (μόνο για μηχανικούς, δικηγόρους). Κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει σε ποια κατηγορία εισφορών επικουρικού και εφάπαξ επιθυμεί να υπαχθεί.

με πληροφορίες από capital.gr

επιστροφή στην κορυφή