xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας προς Μ. Βορίδη: Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις της Χαλκιδικής;

panas voulh4

Μήνες μετά τη θεομηνία παραμένουν χωρίς αποζημίωση οι αγρότες

Επίκαιρη Επερώτηση για τις αγροτικά ζητήματα κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον Υπεύθυνο του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολο Πάνα και όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ. προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.
Στη σχετική ομιλία του ο κ. Πάνας ανέφερε, πως η σημερινή πολιτική πραγματικότητα υπαγορεύει την ανησυχία για τα καθημερινά προβλήματα του αγρότη, τα έξοδά του, για το μέλλον του, τις καλλιέργειές του. Τέθηκε μάλιστα από τον Βουλευτή Χαλκιδικής στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ως μείζον θέμα η παντελής απουσία των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ λόγω των τεράστιων φυσικών καταστροφών των περασμένων μηνών στη Χαλκιδική. Τονίστηκε επίσης, ότι οι αποζημιώσεις, λόγω ασθενειών στις καλλιέργειες, λόγω ακαρπίας, ξηρασίας, και παγετού, βρίσκονται σε στάδιο μόνιμης αναμονής και οι παραγωγοί με μηδενικό εισόδημα. Για το λόγο αυτό, αιτήθηκε από τον Υπουργό την καταβολή, τουλάχιστον των προκαταβολών των αποζημιώσεων.
Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα γενικότερης αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ και την ανάγκη προσαρμογής των αγροτικών προγραμμάτων και σχεδιασμών στα νέα δεδομένα, που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Υπερτονίστηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης η αύξηση των επενδύσεων αλλά και η αξιοποίηση των πόρων εθνικών και ευρωπαϊκών με πρωταρχική την ουσιαστική πρόκληση της ανταγωνιστικότητας των εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών προϊόντων, τα οποία δέχονται συνεχόμενες υποβαθμίσεις με κορυφαίο το ελαιόλαδο για το οποίο προτάθηκε σχεδιασμός branding. Ενόψει του νέου Νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, επεσήμανε την αναγκαιότητα συσπείρωσης των αγροτικών δυνάμεων για την ευελιξία του κλάδου και την δυναμικότερη παρέμβαση στις νέες εξελίξεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Πάνας καταληκτικά: «Ο αγρότης μόνο με ουσιαστικές και καινοτόμες παρεμβάσεις, μπορεί να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2