Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απ. Πάνας: Να δώσει λύσεις η κυβέρνηση στα ζητήματα των αγροτών (βίντεο)

panas episk

Συνέντευξη στο κανάλι της Βουλής

Για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τους πρόσφυγες, την πρώτη κατοικία, αλλά και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ, μίλησε ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής Απόστολος Πάνας, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Κανάλι της Βουλής και στην εκπομπή "Πρωινή Επισκόπηση".

Βασικά σημεία της τοποθέτησής του ήταν τα εξής:

Για την α’ κατοικία και τις δηλώσεις Γεωργιάδη:
«Ο κ. Γεωργιάδης με τις προχθεσινές του δηλώσεις έθεσε το πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Ελπίζουμε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων να μην την συμμερίζεται και η Κυβέρνηση. Το ζήτημα των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας που ξέσπασε κυρίως μέσα στα χρόνια της κρίσης, είναι η επόμενη ‘’καυτή πατάτα’’ που έχει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση και αυτό το γνώριζε ήδη πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Χρειάζεται ειδική διαχείριση και κοινωνική ευαισθησία».

Για τα τελευταία επεισόδια στη Μόρια και το μεταναστευτικό-προσφυγικό:
«Η Κυβέρνηση γνώριζε ότι το ζήτημα αυτό θα έμπαινε πρώτο στην ατζέντα της. Με την μεταφορά αρμοδιοτήτων από τη μια Αρχή στην άλλη και τις διαρκείς διαβουλεύσεις δε δίνεται λύση. Οι διαρκώς αυξανόμενες ροές στα νησιά έχουν φέρει σε ακραίο σημείο τους κατοίκους οι οποίοι αξιοπρεπέστατα έχουν διαχειριστεί την κατάσταση. Τα επεισόδια αυτά αποτελούν όμως φυσικό επακόλουθο. Χρειάζεται παράλληλα το εν λόγω θέμα να μπει πιο ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. διότι ξεκάθαρα αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Κυβέρνηση, δε, οφείλει να συγκροτήσει συγκεκριμένο σχέδιο και να σταματήσει τις αποσπασματικές κινήσεις».

Για τη φημολογούμενη συνάντηση Γείτονα-Φλαμπουράρη:
«Τα θέματα ανάμεσα σε δύο χώρους δε λύνονται με ραντεβού αλλά με πολιτικές. Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένη στοχοπόρευση για τα επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένο ρόλο να διαδραματίσει. Δεν αποκηρύσσουμε την προοπτική της πολιτικής συνεννόησης και με άλλους πολιτικούς χώρους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι απεμπολούμε το δικό μας ξεχωριστό ρόλο στο πολιτικό σύστημα».

Για τα ζητήματα του αγροτικού κόσμου στα οποία πρέπει να δώσει λύση η Κυβέρνηση:
«Ως Εισηγητής στη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον πρωτογενή τομέα, ζήτησα από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει απαντήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα. Δε θεωρώ ότι το έκανε. Παραδείγματος χάριν:
α) Για την έλλειψη σχεδιασμού για τις διαπραγματεύσεις και τους στόχους της Νέας ΚΑΠ και την μείωση κοινοτικών πόρων στον αγροτικό τομέα που επίκειται λόγω του επαναπροσδιορισμού της Δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε.
β) Για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΕΛΓΑ, χωρίς την υποχρεωτική αύξηση του ασφαλίστρου στους αγρότες και το θέμα των αποζημιώσεων που έχει παγώσει. Ιδίως στη Χαλκιδική από όπου προέρχομαι, οι κάτοικοι που έχουν καταστραφεί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
γ) Για το θέμα έλλειψης ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των αγροτών που δε βλέπουμε να λύνει το νέο νομοσχέδιο που θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός του πλαισίου και παραχώρηση κινήτρων αλλά τεχνική διεκπεραίωση.
δ) Για την έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα. Αν δεν αξιοποιηθούν οι πόροι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα, πώς θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα;
ε) Για εμάς, στο Κίνημα της Αλλαγής, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας. Για αυτό και έχουμε αναδείξει κοινοβουλευτικά με πλήθος Ερωτήσεων, με την παρουσία μας στην AGROTICA 2020 και με τη χθεσινή Επερώτηση στη Βουλή, τη σημασία του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας ως πυλώνα ανάπτυξης και συνεκτικού κρίκου της ελληνικής υπαίθρου».

Για τη Χαλκιδική και την αγροτική της παραγωγή:
«Η περιοχή μου, η Χαλκιδική πέρα από πανέμορφος και δημοφιλής τουριστικός προορισμός έχει δυναμική αγροτική παραγωγή. Όπως η ελιά, που αντιμετωπίζει τιμολογιακό κόλαφο και σε αυτό το θέμα το Υπουργείο πρέπει να παρέμβει άμεσα. Υπάρχει επίσης το βερύκοκο και το ρόδι. Με τις Αγροδιατροφικές Συμπράξεις που είχε φέρει το ΠΑΣΟΚ παλιότερα και πρέπει να επαναλειτουργήσουν, πρέπει να υπάρξει επένδυση στο μοντέλο τουρισμός- αγροτικός τομέας για τη Χαλκιδική».

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ριάντ:
«Τις επαφές των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και ιδίως του Πρωθυπουργού στο εξωτερικό μόνο θετικά μπορούμε να τις δούμε. Τα αποτελέσματα όμως θα αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου. Το αν όντως δηλαδή θα υπάρξουν επενδύσεις προς όφελος της χώρας μόνο σε ένα διάστημα 6-7 μηνών θα μπορέσουμε να το δούμε και να το κρίνουμε».

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020