Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κανένας λόγος ανησυχίας για την αφρικανική πανώλη των χοίρων"

5026138mv

Ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία, καθώς δεν προσβάλλει τον άνθρωπο αλλά απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση στη Νιγρίτα Σερρών. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Σημείωσε ότι στην περιοχή έχει μεταβεί ήδη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο και κλιμάκιο της γενικής διεύθυνσης Κτηνιατρικής μαζί με πέντε καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας, για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο υπουργός, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα, όπου και στις 4/2 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα. 

Σε αναφορά του σχετικά με αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που μπορεί να πληγούν, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει «αν και αυτή τη στιγμή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διασφαλίσουμε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας».

Στη συνέντευξη ήταν παρών και ο πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, Γιάννης Μπούρας, ο οποίος, όπως είπε ο υπουργός, συνεργάζεται στενά με το υπουργείο από το καλοκαίρι, όταν η χώρα μας ήταν η μόνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που οικειοθελώς έλαβε μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να τηρούν με ευλάβειας τα μέτρα βιοασφάλειας στις εκτροφές τους.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020