ΡΟΗ 24/7:

Νέο “κούρεμα” στις συντάξεις απαιτεί η Τρόικα

xrhmata psila metrima

Να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015, με μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας όπως η νέα περικοπή των συντάξεων, φέρεται να ζήτησε η Τρόικα από την κυβέρνηση στο Παρίσι σπρώχνοντας τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

 

Με την επιμονή να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Υπουργείο Εργασίας θα έπρεπε να εξασφαλίσει κονδύλι τουλάχιστον 700-800 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο για να εξευρεθεί πρέπει να θιγούν οι αποδοχές όχι μόνο των μελλοντικών συνταξιούχων όπως συζητείτο μέχρι τώρα, αλλά και των υφιστάμενων.

Με δεδομένο ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη διαμορφώνεται στα 27-28 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικείμενη αύξηση λόγω του συνεχιζόμενου κύματος συνταξιοδότησης, της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, αλλά και των συντάξεων που δεν έχουν ακόμη απονεμηθεί στους δικαιούχους, για να εξασφαλιστεί κονδύλι της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ πρέπει να υπάρξει γενική περικοπή όλων των συντάξεων κατά 3-3,5%.

Με δεδομένο το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη (τελειώνουν τα μνημόνια, επιστρέφουμε στην ανάπτυξη έρχεται η ώρα που θα αρχίσουν να αποδίδουν οι θυσίες του λαού επί μια πενταετία) ποιες θα ήταν οι πιθανότητες να περάσει ένα τέτοιο μέτρο που πλήττει 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά για μια ακόμη φορά;

Αλλά και τα εναλλακτικά μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι μπορεί να μην έχουν τόσο μαζικό χαρακτήρα, ωστόσο προκαλούν μεγάλο πολιτικό κόστος. Μεταξύ αυτών, ο διπλασιασμός των «ποινών» για όσους φεύγουν πρόωρα στη σύνταξη (σ.σ. σήμερα προβλέπεται ποινή 6% για κάθε έτος πρόωρης συνταξιοδότησης και έχει συζητηθεί ακόμη και διπλασιασμός του ποσοστού), η μείωση των συντελεστών έτσι ώστε οι συντάξεις όσων θα φύγουν από την αγορά εργασίας να περιοριστούν ακόμη και κατά 20% μετά την 1/1/2015, το ψαλίδισμα του ΕΚΑΣ μέσα από την περικοπή των κριτηρίων, αλλά και η παρέμβαση ώστε να μειωθούν οι κατώτατες συντάξεις.

Πλέον η ατζέντα διαφοροποιείται αισθητά σε σχέση με αυτό που επιθυμούσε η κυβέρνηση. Η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ – ένα κενό το οποίο δημιουργείται όχι γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν οι δαπάνες της επόμενης χρονιάς αλλά γιατί η τρόικα επιμένει να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ», εξαφανίζει από το προσκήνιο τη συζήτηση για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών βαρών, με αποτέλεσμα η λύση να αναζητείται πλέον σε πολιτικό επίπεδο.

 

http://www.4news.gr/

επιστροφή στην κορυφή