ΡΟΗ 24/7:

Ασ. Ξηροτύρη: Δεν υπάρχει λόγος παραχώρησης της Εγνατίας σε ιδιώτη

egnatia auto

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

 

 

Η Βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη επισημαίνει στην ερώτησή της ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στους δανειστές, το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να προχωρήσει στην προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου σε ιδιώτη για 40 έτη. Όμως, η μέχρι σήμερα διαχείριση του δρόμου από την Εγνατία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη χρέωση ανά χιλιόμετρο για τους χρήστες σε σύγκριση με τους άλλους ημιτελείς και παραχωρημένους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Έτσι η Βουλευτής τονίζει ότι η παραχώρησή της αποτελεί οικονομικό και αναπτυξιακό παράδοξο και ότι εν τέλει δεν υπάρχει κανένας λόγος παραχώρησης ενός αυτοκινητοδρόμου που κατασκευάστηκε με αμιγώς δημόσιους πόρους και τα έσοδά του είναι αρκετά για να καλύπτουν τη συντήρησή του (ελαφρά και βαριά). Επιπλέον, η παραχώρηση θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους χρήστες, ενώ ο παραχωρησιούχος θα παραλάβει ένα έτοιμο έργο στο οποίο δεν θα χρειάζεται να επενδύσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα άλλο όφελος για την ελληνική οικονομία.

Τέλος, η Βουλευτής ερωτά για ποιο λόγο επιμένει η κυβέρνηση στην παραχώρηση της διαχείρισης της Εγνατίας Οδού και αν η εσπευσμένη δημιουργία νέων συμβατικών σταθμών διοδίων και μάλιστα ανισομερώς κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου σημαίνει ουσιαστικά την αναίρεση της πρόβλεψης για ηλεκτρονικά αναλογικά διόδια με χρέωση ανά χιλιόμετρο χρήσης.

επιστροφή στην κορυφή