xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τη συνέχιση της λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου στη Συκιά ζητά ο Απ. Πάνας

panas voulh4

Καλύπτει τις ανάγκες μεγάλου αριθμού πολιτών και ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας της περιοχής

Με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας, ζητά από το Υπουργείο, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να συνεχίσει να λειτουργεί το Άμισθο Υποθηκοφυλακείου Συκιάς με την αναστολή του νόμου 4512/2018 και την επανεξέταση της συνέχισης λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων ειδικά στις δυσπρόσιτες περιοχές, όπως η Συκιά Χαλκιδικής.
Το συγκεκριμένο Υποθηκοφυλακείο λειτουργεί και εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες τόσο του Δήμου Σιθωνίας όσο και ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, εταιρείες, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία. Η ιδιαιτερότητά του είναι, ότι βρίσκεται σε μια δυσπρόσιτη και απομακρυσμένη περιοχή με πολύ δυσχερές οδικό δίκτυο, ενώ η απόστασή του από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής τον Πολύγυρο είναι 93 χιλιόμετρα.

Ο κ. Πάνας ανέφερε: «Με την παρουσία του Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Συκιάς καλύπτονται οι ανάγκες μεγάλου αριθμού πολιτών και ιδιοκτητών δεύτερης κατοικίας της περιοχής και η ύπαρξή του ωφελεί οικονομικά το Ελληνικό Δημόσιο προσφέροντας έσοδα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μάλιστα, οφείλει να επανεξετάσει συνολικά το νόμο περί κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων της χώρας και μάλιστα στις δύσκολα προσβάσιμες περιοχές και να αναγνωρίσει τη δίκαιη και αναγκαία συνέχιση της λειτουργίας τους».

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο Συκιάς του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής λειτουργεί και εξυπηρετεί ετήσια χιλιάδες πολίτες, εταιρίες, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία σε όλες τους τις συναλλαγές. Η ιδιαιτερότητά του είναι, ότι βρίσκεται σε μια δυσπρόσιτη και απομακρυσμένη περιοχή με πολύ δυσχερές οδικό δίκτυο, ενώ η απόστασή του από την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής τον Πολύγυρο είναι 93 χιλιόμετρα. Εξυπηρετεί τόσο τους πολίτες του Δήμου Σιθωνίας Χαλκιδικής, όσο και τους πολίτες, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας. Το σημαντικότερο όμως είναι, πως δεν επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό καθώς είναι πλεονασματικό και αποδίδει ετησίως χιλιάδες ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ 5 και 7 Ν 4512/2018, τα έμμισθα και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία της Χώρας καταργούνται, όπως ορίζεται στην παράγραφο 7 του ιδίου άρθρου. Η παρ 7 ορίζει ότι: ”Για την σύμφωνα με την παρ 5, κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, […] εκδίδονται σταδιακά εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών, κατ΄ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αποφάσεις του Δ.Σ. του Φορέα κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή. Ο εν λόγω νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 17-1-2018. Έτσι, μέχρι την 17-1-2020 θα πρέπει να έχουν καταργηθεί και τα άμισθα Υποθηκοφυλακεία μεταξύ των οποίων και το Υποθηκοφυλακείο Συκιάς. Επίσης σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών (Α΄212) εξετάζεται απλά η παράταση της προθεσμίας κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων της χώρας και όχι η διατήρηση της λειτουργίας τους.

Οι πολίτες του Δήμου Σιθωνίας και ιδιαίτερα της Κοινότητας Συκίας εκφράζουν την αντίθεσή τους σχετικά με την επικείμενη κατάργηση του Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Συκιάς, σύμφωνα με το Ν. 4512/2018 και τονίζουν την αναγκαιότητα διατήρησής του σε μια τόσο δύσκολα προσβάσιμη περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ,
Προτίθεσθε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση αναστολής του νόμου 4512/2018, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Συκιάς ως έχει;
Ποιος είναι από πλευράς Υπουργείου Δικαιοσύνης ο προγραμματισμός για την επανεξέταση του νόμου περί κατάργησης των Υποθηκοφυλακείων εκτός από την προσωρινή παράταση λειτουργίας τους ειδικά σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές;».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2