xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κ. Μάλαμα: "Γιατί θριαμβολογεί η κυβέρνηση για το Φράγμα του Χαβρία;"

malama voulh exw

Μετά το πράσινο φως της Διυπουργικής Επιτροπής

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ασκεί η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σε δήλωσή της, αναφορικά με την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής Συµπράξεων ∆ηµοσίου και Ιδιωτικού Τοµέα, του φακέλου που είχε υποβληθεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με την προετοιμασία Διεθνούς Διαγωνισμού για την κατασκευή του φράγματος Χαβρία. Όπως τονίζει η κ. Μάλαμα, ο φάκελος περνά στο επόμενο γραφειοκρατικό στάδιο, ενώ δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι η ποιότητα των υδάτων θα πρέπει να ελέγχεται διαρκώς σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Μάλαμα:

"Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ξεκινάει η υλοποίηση του Φράγματος του Χαβρία, χωρίς αυτό φυσικά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι ο φάκελος του συγκεκριμένου έργου εγκρίθηκε από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τις συμβάσεις ΣΔΙΤ και περνάει σε επόμενο γραφειοκρατικό στάδιο. Τώρα, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκήρυξης κι εκτέλεσης διεθνούς διαγωνισμού, ώστε να ανατεθεί το έργο της κατασκευής του φράγματος και του δικτύου σε ιδιώτη κατασκευαστή και διαχει​ριστή.

Τα ερωτήματα που τίθενται στο στάδιο αυτό της διαδικασίας είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα παραμείνει σε ένα σχήμα ΣΔΙΤ με αυξημένο κρατικό έλεγχο ή εάν θα προσπαθήσει να ιδιωτικοποιήσει έμμεσα το δίκτυο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως προβλέπεται κι από την ίδια την χάραξη του έργου, η ποιότητα των υδάτων θα πρέπει να ελέγχεται διαρκώς σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα, γεγονός που αναφέρεται και στην ίδια την απόφαση έγκρισης του συγκεκριμένου έργου. Στο πλαίσιο αυτό ίσως είναι η ώρα να συζητήσουμε την ακύρωση της ανοικτής εξόρυξης μετάλλων στις Σκουριές και σε συνάρτηση με την βιωσιμότητα του έργου του Φράγματος του Χαβρία. Τα προβλήματα σε σχέση με την επάρκεια των υδάτινων πόρων της Χαλκιδικής δεν πρόκειται να επιλυθούν με θριαμβολογίες, αλλά με πολύ προσεκτικές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την υγεία και την πρόσβαση όλων στο κοινωνικό αγαθό του νερού".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2