ΡΟΗ 24/7:

Σενάρια αύξησης του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ για να έρθει πίσω η Τρόικα

troika fpa

Την τελική πρόταση προς τους δανειστές διαμορφώνει η κυβέρνηση - Κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Τρόικα θέλει διακαώς ένα μέτρο αύξησης του ΦΠΑ, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα δεχτεί ό,τι της προτείνει η κυβέρνηση


Σενάρια για αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει σήμερα, στο 8% ή ακόμα και στο 10% εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει την διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να επεξεργαστεί και να κοστολογηθεί το σχέδιο αυτό, ενώ θα τεθεί και στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Από την ενδεχόμενη αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% θα επιβαρυνθεί η τιμή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων.
Κοινοτικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι η Τρόικα θέλει διακαώς ένα μέτρο αύξησης του ΦΠΑ, αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα δεχτεί ό,τι της προτείνει η κυβέρνηση καθώς φαίνεται να προτιμά την κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά του Αιγαίου. Σε αυτά ισχύουν συντελεστές 5%, 9% και 16% αντί 6,5%, 13% και 23% που ισχύει στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών και από άλλα Υπουργεία να κοστολογήσουν πιθανά άλλα μέτρα άμεσης και μόνιμης δημοσιονομικής απόδοσης.

Μεταξύ αυτών για παράδειγμα εξετάζεται και η μετάταξη προϊόντων και αγαθών από το 13% στο 23% ΦΠΑ.

Οριστικοποιείται η τελική πρόταση προς την Τρόικα

Σε σύσκεψη των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε η τελική πρόταση της κυβέρνησης προς την Τρόικα μετά τις άκαρπες συνομιλίες με τους δανειστές στο Παρίσι.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Οικονομικών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Παρασκευής. «Πολλά γίνονται, πολλά λέγονται», είπε σιβυλλικά ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η Τρόικα ζητά αύξηση του κατώτατυ συντελεστή ΦΠΑ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αποχώρησε από τη σύσκεψη χωρίς να κάνει δηλώσεις.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή