kommothrio

ΡΟΗ 24/7:

Δυσκολίες στην αντιμετώπιση ασθενών με καρκίνο στις ωοθήκες (ΦΩΤΟ)

87389871 3340935372599491 3061749294735294464 o

Παρέμβαση του Δ. Ευαγγελινού στην 8η ημερίδα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρίας Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, η 8η ημερίδα της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρίας Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της ημερίδας ήταν η συνεργασία μεταξύ των Μαιευτικών και Γυναικολογικών Κλινικών

Συμμετείχαν δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Απόστολος Αθανασιάδης, ως πρόεδρος της διοργάνωσης, σήμερα οι ανάγκες των δημοσίων και ιδιωτικών κλινικών είναι διαφορετικές, κατακλυζόμαστε από πολλά και διαφορετικά πρωτοκόλλα και είναι σημαντική η συνεργασία μεταξύ μας.

Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή απόψεων ο τρόπος διαχείρισης των περιστατικών και η εύρεση μίας κοινής συνισταμένης – συνεννόησης, μέσω συγκεκριμένων πρωτοκόλλων παρακολούθησης και αντιμετώπισης που σα σκοπό έχουν τα καλύτερα και ποιοτικότερα αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών καθώς και για τους φορείς υγείας, οι οποίοι θα κάνουν τη διαχείριση.

Στη διοργάνωση συμμετείχε ως σχολιαστής ο Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος MD-PhD Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου (Δ.Π.Θ) με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία και στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική του Πανεπιστημίου Schleswig-Holstein του Luebeck, Γερμανίας, Δημήτρης Ευαγγελινός. Ο ίδιος σχολίασε περιστατικό που παρουσιάστηκε στην ημερίδα και αφορούσε γυναίκα, η οποία διακομίστηκε από επαρχιακό νοσοκομείο με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών και αντιμετωπίστηκε σε τριτοβάθμιο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Τοποθετήθηκα στο θέμα και επικεντρώθηκα κυρίως στη διαχείριση ασθενών υψηλού κινδύνου με καρκίνο των ωοθηκών καθώς και στο πόσο σημαντική είναι η καθοδήγηση ασθενών υψηλού κινδύνου καθώς και η πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση στους ασθενείς αυτούς», εξήγησε ο κ. Ευαγγελινός.

«Ο λόγος της συγκεκριμένης τοποθέτησής μου είχε έναν και μόνον σκοπό. Ο προχωρημένος καρκίνος των ωοθηκών όπως προκύπτει από πολλές μελέτες θα δρομολογηθεί και θα φτάσει σε εξιδανικευμένα κέντρα. Δυστυχώς όμως, λιγότερο από το 1/3 των ασθενών με πρώιμο καρκίνο των ωοθηκών θα αντιμετωπιστεί από εξειδικευμένα κέντρα και ιατρούς, λόγω έλλειψης εφαρμογής συγκεκριμένων πρωτόκολλων για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση αυτών των ασθενών», πρόσθεσε.

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από όλους τους γυναικολογικούς καρκίνους, χωρίς να είναι ο πρώτος σε συχνότητα.

Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 63 έτη.

Ο πιο συχνός τύπος είναι τα ορώδη- θηλώδη καρκινώματα.

Πώς αρχίζει ένας καρκίνος των ωοθηκών;

Για πολλά χρόνια ψάχναμε την ωορρηξία, τον λόγο των γοναδοτροπινών και εδώ περίπου 10 χρόνια τα πράγματα έχουν κατασταλάξει.

Πάνω από το 70% των περιπτώσεων υψηλής κακοήθειας ορώδους επιθηλιακού καρκινώματος (HGSOC) των ωοθηκών οφείλεται στο STIC (ορώδης ενδοεπιθηλιακός καρκίνος της σάλπιγγας)

Ο καρκίνος της ωοθήκης εμφανίζει πρόδρομη βλάβη στη σάλπιγγα, το ονομαζόμενο STIC και έχει ένα παράθυρο από την εμφάνισή του στο τελικό άκρο των κροσσών της σάλπιγγας πριν γίνει καρκίνος των ωοθηκών περίπου στα 6,5 χρόνια.

Ο ορώδης καρκίνος των ωοθηκών στη μεγάλη του πλειοψηφία ξεκινάει από τη σάλπιγγα. Πώς εντοπίστηκε αυτό; Από συγκεκριμένα παθολογοανατομικά πρωτόκολλα που εφαρμόστηκαν στο HARVARD, SEE FM Protokol (TP 53 μετάλαξη) με ανοσοιστοχημεία

Η πρώιμη εμφάνιση στη σάλπιγγα σε σποραδικές περιπτώσεις φτάνει το 60%, ενώ στις περιπτώσεις με ογκογονίδια BRCA1 που σχετίζεται με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών το ποσοστό αυτό αγγίζει το 90%.

Το BRCA 1 εμφανίζεται κατά 10 χρόνια νωρίτερα από την εμφάνιση του ορώδους επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών.

Το BRCA2 ακολουθεί το πρότυπο του γενικού πληθυσμού.

Σύνδρομο LYNCH σχετίζεται με το 15% των κληρονομούμενων μορφών του καρκίνου των ωοθηκών καθώς και του ενδομητρίου. Εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία<40 έτη.

ΜΕΤΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΓΟΝΙΔΙΑ BRCA1

1. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ (OCPS)

Μετά από 15 χρόνια λήψης αντισυλληπτικών δισκίων μείωση του καρκίνου των ωοθηκών έως 50% (μετα ανάλυση 45 μελετών) προστασία μέχρι και 30 χρόνια από τη διακοπή τους.

2. ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΗ ΣΑΛΠΙΓΓΟ - ΩΘΗΚΕΚΤΟΜΗ (rr- BSO) Το NCCN προτείνει σαλπιγγεκτομή στην ηλικία των35- 40 ετών σε ασθενείς με BRCA1 και 40-45 με BRCA2. Αποτελεσματικότητα πολύ μεγάλη. 80% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου. 75% μείωση της θνητότητας από τη νόσο. 70% μείωση της συνολικής θνητότητας.
Τεράστια η σημασία της συγκεκριμένης επέμβασης για τις ασθενείς που είναι φορείς των παραπάνω μεταλλάξεων, λόγω της πιθανής μείωσης του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού έως 50%.

Το follow- up πραγματοποιείται ανά 6 μηνο ή έτος με γυναικολογική εξέταση υπέρηχο και Ca 125.
Άρα κάθε γυναίκα με μετάλλαξη των παραπάνω ογκογονιδίων θα πρέπει να συμβουλεύεται εξειδικευμένο γυναικολόγο για περαιτέρω αντιμετώπιση και πρόληψη από τη νόσο.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ LYNCH Αφαίρεση μήτρας σαλπίγγων και ωοθηκών.

SCREENING δεν υπάρχει συγκεκριμένο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών. Για το λόγο αυτό εκεί έχουν ρίξει το βάρος της έρευνας μεγάλα κέντρα της.

87165932 3340934882599540 4029161665655209984 o

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2020 22:11
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2