ΡΟΗ 24/7:

"Αυξάνονται οι εισφορές για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών" (ΒΙΝΤΕΟ)

PAN 4776

Τοποθέτηση της Κ. Μάλαμα στη Βουλή για το ασφαλιστικό

"Η αλήθεια των αριθμών είναι αμείλικτη και στην πραγματικότητα, για το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή εκείνων που έχουν μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από 90 μέχρι 420 ευρώ τον χρόνο", υποστήριξε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου "Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχη​ματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.)".

"Ιδιαίτερα για τους μικρούς επαγγελματίες, για το μικρό καφενείο του χωριού, για τον βιοπαλαιστή καταστηματάρχη, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται από τα 185 ευρώ τον μήνα στα 210. Αντίστοιχα, για τον μικρό αγρότη, από τα 95 ευρώ τον μήνα, η κατώτατη εισφορά ανέρχεται στα 120 ευρώ τον μήνα και θα ανεβαίνει κι άλλο, κάθε χρόνο, μέχρι το 2022", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Με άλλα λόγια, το νέο τοπίο στην κοινωνική ασφάλιση κάθε άλλο παρά αναπτυξιακό προμηνύεται. Οι επαγγελματίες θα το διαπιστώσουν δυστυχώς αυτό, με τα "ραβασάκια" του ΕΦΚΑ του Μαρτίου, στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και οι αναδρομικές αυξήσεις των εισφορών των προηγούμενων μηνών. Εκεί θα καταρρεύσει οριστικά η κενή περιεχομένου θριαμβολογία της κυβέρνησης", πρόσθεσε.

Η βουλευτής Χαλκιδικής σχολιάσε και τα περί αυξήσεων των ποσοστών αναπλήρωσης και των συντάξεων. "Ουδέν ψευδέστερο. Οι όποιες αυξήσεις προκύψουν σε μικρή μερίδα συνταξιούχων θα είναι μόνο λογιστικές, καθώς θα συμψηφιστούν με τις αυξήσεις που θα λάμβαναν οι συνταξιούχοι τα επόμενα χρόνια, μέσω της διαδικασίας τιμαριθμοποίησης των συντάξεων. Επίσης, στους μεγάλους χαμένους οι ένστολοι κι όσοι έχουν πάνω από 40 χρόνια ασφάλισης. Αντίστοιχα χαμένοι κι οι χαμηλοσυνταξιούχοι κι εργαζόμενοι στα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα", υπογράμμισε.

"Κι επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι αυτά είναι ερμηνείες του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να σας διαβάσω στο σημείο αυτό την τοποθέτηση του προέδρου των εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας που διαχειρίζεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Eldorado Gold. Ο συγκεκριμένος φορέας είχε κληθεί στην ακρόαση των φορέων του νομοσχεδίου. Ακούστε λοιπόν τι είπε επί λέξει ο εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων στην ακρόαση των φορέων του νομοσχεδίου, εδώ, στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, για να δείτε ότι το ασφαλιστικό σας πλήττει τους εργαζόμενους στα βαρέα επαγγέλματα, αλλά και για να καταλάβουν οι πολίτες τι είδους ανάπτυξη θέλετε για τη χώρα", κατήγγειλε η κ. Μάλαμα.

"Τι κάνει λοιπόν το παρόν νομοσχέδιο στην ουσία; Μεταφέρει το βάρος του ασφαλιστικού συστήματος από τους έχοντες, από τις μεγάλες επιχειρήσεις, από τα πολύ υψηλά εισοδήματα, στους επισφαλώς εργαζόμενους, στους εργαζόμενους σε ανθυγιεινά επαγγέλματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις", επισήμανε.

"Την ίδια στιγμή μειώνετε ακόμα περισσότερο το εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων με την κατάργηση της 13ης σύνταξης. Εσείς υποτίθεται ότι είχατε δεσμευτεί προεκλογικά για την διατήρηση του μέτρου. Μετά από την συρρίκνωση του κοινωνικού μερίσματος, καταργείτε και το συγκεκριμένο επίδομα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, βυθίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών κι εντείνοντας την στασιμότητα στην αγορά. Αυτός είναι κι ο λόγος που για πρώτη φορά, μετά από την έξοδο από το μνημόνιο, οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.

Πως λοιπόν θα παραμείνει βιώσιμο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, όταν αυξάνεται η ανεργία και μεταφέρονται τα ασφαλιστικά βάρη στους πιο αδύναμους; Πως θα μπορέσει ο κόσμος της δουλειάς να έχει πρόσβαση σε μία αξιοπρεπή σύνταξη, όταν αυξάνετε την κατώτατη εισφορά; Λέτε ότι προσφέρετε την δυνατότητα σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα να πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές για υψηλότερη σύνταξη. Το μέτρο αυτό υπάρχει ήδη. Είναι ήδη νομοθετημένο. Πόσοι κάνουν χρήση του; Προφανώς ελάχιστοι, διότι οι επαγγελματίες δεν είναι ότι δεν θέλουν, αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο δικός μας εύλογος φόβος είναι ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα ενδέχεται να λειτουργήσει υφεσιακά για τις επιχειρήσεις και να μειώσει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων. Αυτός είναι κι ο λόγος που είμαστε αντίθετοι στις ρυθμίσεις που εισάγετε, ενώ πολύ σύντομα κι οι επαγγελματίες θα διαπιστώσουν την πικρή αλήθεια των αριθμών που κρύβεται επιμελώς πίσω από την επικοινωνιακή θριαμβολογία σας.

Η δική μας προσέγγιση είναι αυτή της αναλογικής κατανομής των ασφαλιστκών βαρών και ταυτόχρονα της εφαρμογής επιθετικών πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης, με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Δυστυχώς, όμως, με το δικό σας σχέδιο οι εργαζόμενοι θα δουν το ασφαλιστικό τους μέλλον να υποβαθμίζεται κι οι πραγματικά κερδισμένοι δεν θα είναι άλλοι από τους πολύ μεγάλους παίκτες της οικονομίας", κατέληξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

επιστροφή στην κορυφή