ΡΟΗ 24/7:

Τον Όσιο Σεραφείμ γιορτάζουν οι Καλύβες

osios serafeim

Την Τρίτη 6 Μαΐου εορτάζεται η μνήμη του Οσίου Σεραφείμ και από την παραμονή ξεκινά το πανηγύρι στις Καλύβες της Χαλκιδικής, όπου υπάρχει το ομώνυμο παρεκκλήσι.

Στις 7:00 μ.μ. τη Δευτέρα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με το μουσικό συγκρότημα "ΚΡΗΝΙΩΤΕΣ" με σουβλάκια, ρετσίνα και πολύ χορό.
Την Τρίτη 6 Μαίου στις 7:30 π.μ. θα τελεστεί ο Όρθρος της Εορτής και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει πατροπαράδοτη τράπεζα και ζωντανή μουσική.
Να σημειώσουμε ότι το παρεκκλήσι βρίσκεται 600 μέτρα από τον κόμβο των Καλυβών, στην κατεύθυνση προς Σιθωνία.

Η βιογραφία του Οσίου Σεραφείμ

Ο Όσιος Σεραφείμ (το κοσμικό του όνομα ήταν Σωτήρης) γεννήθηκε στο χωριό Ζέλι της Βοιωτίας, από ευσεβείς και ενάρετους γονείς, οι οποίοι τον γαλούχησαν με τα νάματα του Ευαγγελίου γι' αυτό και από μικρός ο όσιος, είχε μια κλίση στη μελέτη των Αγίων Γραφών και την ασκητική ζωή. Σε νεαρή ηλικία και παρά την πρόσκαιρη άρνηση των γονέων του, μετέβη στο Μονύδριο του Προφήτη Ηλία, στο όρος Κάρκαρα, όπου έκτισε ναό στο όνομα του Σωτήρος Χριστού και ασκήτευε εκεί.
Γρήγορα η φήμη του έγινε γνωστή και άρχισε να έχει συχνές επισκέψεις από τους γονείς του, φίλους του αλλά και ευσεβείς πιστούς, οι οποίοι κατέφευγαν στον όσιο για να τους συμβουλεύσει και να τους βοηθήσει. Για το λόγο αυτό εγκατέλειψε το αγαπημένο του σπήλαιο και πήγε στο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.
Γρήγορα έφυγε και από αυτή τη Μονή και πήγε στο Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, στο Σαγμάτιο όρος, μεταξύ Βοιωτίας και Εύβοιας. Εκεί γρήγορα έλαμψε ως πνευματικός αστέρας πρώτου μεγέθους και ο ηγούμενος τον έκαρε μοναχό δίδοντάς του το όνομα Σεραφείμ. Αργότερα χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.
Λίγο αργότερα και για να αποφύγει τη ματαιοδοξία λόγω της φήμης των αρετών του, ζήτησε την άδεια του ηγούμενου και εγκατέλειψε τη Μονή της μετανοίας του και έφθασε στα δυτικά του Ελικώνα, στην τοποθεσία Δομπού, όπου έκτισε ναό του Σωτήρος, μερικά κελιά και κάλεσε κοντά του μερικούς μοναχούς. Εκεί ασκήτευσε επί δέκα έτη, διδάσκοντας τους άλλους μοναχούς τα σωτήρια διδάγματα της μοναχικής ζωής.
Εκοιμήθη οσιακά σε ηλικία 75 ετών, στις 6 Μαΐου του 1602 μ.Χ. ήμερα της Μεσοπεντηκοστής στις 6 το απόγευμα, αφού προείδε την κοίμηση του και κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων.

επιστροφή στην κορυφή