xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Καταγγελία κατά του Δημάρχου Ν. Προποντίδας για προτροπή μόνιμου εγκλεισμού αδέσποτων

adespota1

- «Συνεργασία και αναζήτηση λύσεων με την εφαρμογή και όχι καταστρατήγηση του νόμου», η απάντηση του Μανώλη Καρρά


Καταγγελία προς τον Εισαγγελέα εναντίον του Δημάρχου Ν. Προποντίδας, Μανώλη Καρρά κατέθεσε σήμερα το πρωί στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Καλλικράτειας ο Πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Η Συμπόνια», Ηρακλής Δημητριάδης, για προτροπή προς τους πολίτες παραβίασης και παράβασης του νόμου 4039/12 περί περισυλλογής και μόνιμου εγκλεισμού αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε παράνομο καταφύγιο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος απαντά ότι η πρότασή του αφορά τη δημιουργία καταφυγίου με τις κατάλληλες υποδομές, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος και όχι καταστρατηγώντας τον.
Επικοινωνήσαμε με τον Πρόεδρο του Σωματείου, κ. Δημητριάδη, ο οποίος μιλώντας στο halkidikifocus ανέφερε ότι εκπρόσωποι φιλοζωικών σωματείων του νομού, παρουσία της εκπροσώπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) Ελένης Γερνά, συναντήθηκαν την Παρασκευή το πρωί με τον Δήμαρχο, για το θέμα των αδέσποτων ζώων, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Καρράς πρότεινε την παραχώρηση οικοπέδου για τα αδέσποτα, που μάλιστα θα είχε και παροχή νερού. Όπως τόνισε ο κ. Δημητριάδης ένας τέτοιος εγκλωβισμός συνεπάγεται παραβίαση του νόμου 4039/12 και ακριβώς γι’ αυτό κατέθεσε την καταγγελία, με αριθμό πρωτοκόλλου 9009/20/682. Να σημειώσουμε ότι βάσει του συγκεκριμένου νόμου, απαγορεύεται η ασυλοποίηση των ζώων, ενώ αυτό που επιτρέπει είναι η 7ήμερη παραμονή τους για στείρωση ή η πέραν των 7 ημερών εφόσον πρόκειται για άρρωστο ή τραυματισμένο ζώο, επιτρέποντας την παραμονή για όλη τη διάρκεια της αποθεραπείας του.
Επικοινωνήσαμε από το halkidikifocus με τον κ. Καρρά, ο οποίος μας επεσήμανε ότι το πρόβλημα ξεκινάει το καλοκαίρι καθώς παραθεριστές υιοθετούν κάποιο ζωάκι, το οποίο όμως στη συνέχεια εγκαταλείπουν, αδυνατώντας να το πάρουν στον τόπο διαμονής τους, ενώ υπογράμμισε – αναφερόμενος στη συνάντηση της Παρασκευής – ότι η πρότασή του ήταν να βοηθήσει ο Δήμος στη δημιουργία καταφυγίου με κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και μάλιστα να αναλάβει ο Δήμος τη δωρεάν παραχώρηση του χώρου για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων και να τοποθετήσει όλες τις κατάλληλες υποδομές. Όπως τόνισε ο κ. Καρράς η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και τέθηκαν διάφορα διαδικαστικά και ουσιαστικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η προστασία των ίδιων των ζώων που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με θανάτωση από οχήματα και από κακομεταχείριση αγνώστων, αλλά και για την προστασία του κοινού και ιδίως των παιδιών, αφού τα αδέσποτα ζώα κυκλοφορούν σε αγέλες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνα.
«Η πρότασή μου που τέθηκε προς συζήτηση ήταν να δημιουργηθεί χώρος νέου καταφυγίου με τις κατάλληλες υποδομές (σπιτάκια κατάλληλα διαμορφωμένα, ταΐστρες, χώρους για συλλογή κοπράνων κλπ.) ώστε να γίνει η προσωρινή παραμονή και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων για εύλογο διάστημα (άρθρο 9 παρ. 4) μέχρι να αποθεραπευτούν και δοθεί η κατάλληλη λύση ανάλογα με την κάθε περίπτωση (σήμανση, καταγραφή, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό στείρωση, υιοθεσία, ευθανασία ή επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον σε οριοθετημένες περιοχές)», τόνισε ο κ. Καρράς.
Ταυτόχρονα σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η υποβολή καταγγελιών και μηνύσεων κατά του Δημάρχου γίνεται στις αρμόδιες Αρχές για να κριθεί η νομιμότητα και η βασιμότητά τους, ενώ η υποβολή μηνύσεων που έχει στόχο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, εάν δεν εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες. δεν αναγγέλλεται δημόσια, πολύ δε περισσότερο δεν αναγγέλλεται το περιεχόμενό των καταγγελιών πριν κριθούν από τις αρχές στις οποίες απευθύνονται, «ιδιαίτερα μάλιστα δεν ανακοινώνονται σε αόριστο αριθμό ανθρώπων με τρόπο και σε μέσο ανακοίνωσης που δεν παρέχει τη δυνατότητα να καταχωριστεί κάτω από την καταγγελία η απάντηση του καταγγελλόμενου», όπως αναφέρει.
Ακόμη σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έθεσε προς συζήτηση μια σκέψη: Να παραχωρηθεί στα φιλοζωϊκά σωματεία δωρεάν, ένας ειδικός, νέος, μεγάλος χώρος του Δήμου εκτάσεως άνω των 50 στρεμμάτων, για να διαμορφωθεί ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων (άρθρο 1 παρ. Η ν. 4039/2012) για την περίθαλψη και προσωρινή παραμονή σημαντικού αριθμού αδέσποτων ζώων ή ανεπιθύμητων ζώων συντροφιάς μέχρι να οριστικοποιηθεί η μεταχείρισή τους, κάτι που είναι νόμιμη υποδομή του Δήμου που σχετίζεται με τη διαχείριση αδέσποτων ζώων (άρθρο 4 παρ. 3β του ανωτέρω νόμου), για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία της οποίας ο νόμος επιτρέπει ακόμη και την επιβολή ανταποδοτικού τέλους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου
«Ο Δήμος υποχρεούται να μεριμνά για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων, η δε αρμοδιότητα μπορεί να ασκείται και από φιλοζωϊκά σωματεία, μετά από έγγραφη συμφωνία με το Δήμο (άρθρο 9 παρ. 1). Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις που εγκρίνονται από το Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό ζώων (άρθρο 9 παρ. 1 εδ β)», επισημαίνει ακόμη ο κ. Καρράς και καταλήγει υπογραμμίζοντας: «Η συνεργασία μου με τους εκπροσώπους των φιλοζωϊκών σωματείων στόχευε στην αναζήτηση λύσεων με εφαρμογή και όχι καταστρατήγηση του νόμου. Άλλωστε από τους 20 παρισταμένους εκπροσώπους σωματείων, μόνο δύο - τρείς διαφώνησαν με την πρόταση χωρίς μάλιστα να προτείνουν κάποια άλλη εναλλακτική λύση. Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η παραπάνω σκέψη ήταν ακόμη υπό διαμόρφωση και συζήτηση με τους φορείς και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή παραβίασης του νόμου. Κάθε άλλο συμπέρασμα, ιδίως δε η δήθεν προτροπή μου για μόνιμο εγκλεισμό αδέσποτων ζώων σε παράνομο καταφύγιο οφείλεται είτε σε χονδροειδή παρανόηση των λεγομένων μου είτε σε κακοπροαίρετη σκοπιμότητα, η οποία μάλιστα αναπαράγεται από άλλους καλοθελητές “με την ταχύτητα του φωτός”. Κατόπιν των ανωτέρω η προτροπή “ουδείς υπεράνω του νόμου” επιστρέφεται στον καταγγέλλοντα μαζί με την υπόμνηση του αρχείου ρητού “μηνεδί δίκην δικάσης πριν αν αμφοίν μύθον ακούσης”».

 

Ρεπορτάζ Κική Δημαρόγλου

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2