Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα φυτέψει 30 ελαιόδεντρα Χαλκιδικής

aggelaki elia

Στην οδό Αγγελάκη

Η φύτευση τριάντα υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στην οδό Αγγελάκη θα δημιουργήσει μία δενδροστοιχία η οποία επαναπροσδιορίζει το όριο της ανατολικής πλευράς του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η γραμμική φύτευση των ελαιόδεντρων επιτυγχάνει την ομαλή ενσωμάτωση στον πυκνό αστικό ιστό, ενός δέντρου που το συναντάμε στο φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής. Οι υπεραιωνόβιες ελιές συγκεντρώνουν την προσοχή των διερχομένων εξαλείφοντας το μειονέκτημα της αμήχανης σχεδίασης των υφιστάμενων ορθογώνιων παρτεριών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εδαφοβελτιωτικές εργασίες καθώς και εργασίες αυτόματου ποτισμού και ηλεκτροφωτισμού. Αν και η ελιά είναι ένα δέντρο συνυφασμένο με το ελληνικό τοπίο, μέχρι σήμερα εντός του αστικού ιστού, στο δημόσιο χώρο της Θεσσαλονίκης δεν συναντάται σχεδόν καθόλου. Το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών μετά την κοπή των δένδρων, όπως και η προμήθεια των ελαιόδεντρων, η μελέτη και εφαρμογή αρδευτικού συστήματος και φωτισμού αποτελούν δωρεά ιδιώτη και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου.

elia2 1000 x 741

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και ύστερα από σχετική έκθεση της Διεύθυνσης Πρασίνου, αποφασίστηκε η αποξήλωση των λευκών και η αντικατάστασή τους ώστε να διατηρηθεί το ισοζύγιο πρασίνου της περιοχής. Έχει προβλεφθεί η αντικατάσταση των δέντρων που θα κοπούν, με τη φύτευση άλλων που είναι προσαρμοσμένα στις οικολογικές συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος.

Η λεύκα είναι ένα είδος που αναπτύσσει επιφανειακό και επιπόλαιο ριζικό σύστημα, εξαιτίας του οποίου προκαλούνται μεγάλα προβλήματα στην ευστάθειά της αλλά και ζημιές σε παρακείμενες κατασκευές και εγκαταστάσεις (οικοδομές, πεζοδρόμια, δίκτυα κ.ο.κ.). Τα συγκεκριμένα δέντρα κρίνονται επικίνδυνα για τους διερχόμενους πεζούς, τους κατοίκους της γειτονιάς, καθώς και για τα αυτοκίνητα που διέρχονται από το σημείο, καθώς εγκυμονεί κίνδυνος για πτώση αυτών ή/και βραχιόνων.

Στο πεζοδρόμιο που βρίσκεται επί της οδού Αγγελάκη, παραπλεύρως της ΔΕΘ υπάρχουν 30 παρτέρια. Τα 22 παρτέρια μεταξύ των οδών Βασ. Γεωργίου και Αλ. Σβώλου ανήκουν στη ΔΕΘ, ενώ τα 8 παρτέρια μεταξύ των οδών Αλ. Σβώλου και Εγνατίας ανήκουν στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Σε αυτά τα παρτέρια φύονταν 30 λεύκες από τις οποίες οι 8 ξεράθηκαν ή έπεσαν για τους προαναφερόμενους λόγους.

aggelaki oxielia

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020