sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Δύσκολη η εκτίμηση για την ανάκαμψη του τουρισμού

xalkidiki paralia ompreles

Συζητήσεις με τις τράπεζες για τα δάνεια των επιχειρήσεων

Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πότε θα εξομαλυνθεί η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, καθώς οι ρυθμοί αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι διαφορετικοί από χώρα σε χώρα και η ομσλοποίηση της κατάστασης θα είναι ασύμμετρη. Αυτό τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Στην Ελλάδα, υπογράμμισε, πρέπει ολοι να υπακούμε στις οδηγίες των ειδικών, ώστε να εξαλειφθούν τα κρούσματα και με όπλο την ασφαλή πλέον εικόνα της χώρας να επανεκκινήσει ο τουρισμός.

Ο υπουργός Τουρισμού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης των επιβατικών πτήσεων προς και από το εξωτερικό, Το θέμα αυτό εξετάζεται από την Επιτροπή. Η απαγόρευση των εσωτερικών πτήσεων, εάν φτάσουμε και σε αυτό, θα συμβεί εάν υπάρξει γενική απαγόρευση μετακινήσεων.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμη ότι ήταν μονόδρομος η απόφαση για το κλείσιμο των ξενοδοχείων ετήσιας λειτουργίας, μετά το μέτρο για την απαγόρευση συναθροίσεων ανω των 10 ατόμων.

Ο υπουργός Τουρισμού είχε συνάντηση με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και συζητήθηκε το ζήτημα των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων. Οπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις τουριστικών επιχειρήσεων με πληγές απο την πτώχευση του Thomas Cook. Οι επιχειρήσεις αυτές βρήκαν νέες συνεργασίες, αλλά τελικά δεν πρόλαβαν να έχουν αποτελέσμστα λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό, γι αυτό και οι τράπεζες πρέπει να προβούν σε νέες ρυθμίσεις.

Τέλος, σχετικά με τα ακίνητα που μισθώνονται σε τουρίστες μέσω Airbnb και άλλων πλατφορμών, οι ιδιοκτήτες των οποίων υφίστανται και αυτοί απώλειες, τόνισε ότι όπου η λειτουργία γίνεται μέσω επιχείρησης ισχύουν οι ρυθμίσες που ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις. Για μεμονωμένους ιδιοκτήτες, που μισθώνουν το σπίτι σε τουρίστες, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ενισχύσεις. Είναι όπως όταν ένας ιδιοκτήτης μισθώνει κανονικά το σπίτι και ο ενοικιαστής δεν πληρώνει το ενοίκιο, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, γνωστοποιώντας και αυτός την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, διευκρίνισε ότι ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών της Θράκης, αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr