ΡΟΗ 24/7:

Απ. Πάνας: "Πλήγμα για τους παραγωγούς των λαϊκών τα μέτρα της κυβέρνησης"

laiki korwnoios

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων

"Μεγάλο πλήγμα για τους παραγωγούς της Χαλκιδικής, όπως επίσης και άλλων νομών, έχουν προκαλέσει τα μέτρα της Κυβέρνησης για τις λαϊκές αγορές.
Οι παραγωγοί, που αποτελούν σημαντικό τμήμα της αγροτικής οικονομίας, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν, καθώς οι δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, είναι πολλαπλές και αφορούν τόσο στη φύση της εργασίας, όσο και στις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις", αναφέρει ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, σε ανακοίνωσή του.

Όπως εξηγεί, για τους παραπάνω λόγους ο κ. Πάνας, με τους Βουλευτές Αργολίδας, Ανδρέα Πουλά, Βοιωτίας, Γιώργο Μουλκιώτη και Ηλείας, Μιχάλη Κατρίνη, κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή και ζητούν από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη, τη λήψη μέτρων και τη στήριξη των παραγωγών λαϊκών αγορών από την Κυβέρνηση, ως και την ανάκληση της απαγορευτικής απόφασης που εμποδίζει τη δραστηριότητά τους και πώληση των προϊόντων που καλλιεργούν και διαθέτουν σε λαϊκές αγορές άλλης Περιφέρειας.

Το κείμενο της ερώτησης αναλυτικά έχει ως εξής:

«Στο πλαίσιο πρόληψης εξάπλωσης του κορωνοϊού εφαρμόστηκαν μέτρα απαγόρευσης της λειτουργίας των κλάδων των λαϊκών αγορών της παραγράφου 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017, με βάση τις κοινές υπουργικές αποφάσεις Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20006, ΦΕΚ Β’ 943/20-3-2020 και Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20040 ΦΕΚ Β’ 988/22-3-2020.
Τα μέτρα αυτά όμως έπληξαν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να μετακινηθούν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια για το διάστημα 23-3-2020 έως και 25-4-2020, ενώ παράλληλα μειώθηκε η συμμετοχή τους στις λαϊκές αγορές κατά 50% για το χρονικό διάστημα από 23-3-2020 έως και 30-4-2020.
Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στον πρωτογενή τομέα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι ευρύτερες και αφορούν τόσο στη φύση της εργασίας όσο και στις αρνητικές επιπτώσεις στο εσωτερικό και διεθνές εμπόριο των προϊόντων και γενικά σε όλη την αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας.
Την στιγμή που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για ελλείψεις σε τρόφιμα και αύξηση τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης έχουν ως αποτέλεσμα αφενός μεγάλο ποσοστό των ευπαθών προϊόντων να παραμένει αδιάθετο και να καταστραφεί, αφετέρου τη μείωση του τζίρου των πωλητών - παραγωγών, εξαιτίας του περιορισμού της δυνατότητας πώλησης των προϊόντων τους.
Επειδή οι εξελίξεις αυτές θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την οικονομική επιβίωση των παραγωγών – πωλητών, που διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές, καθώς οι ίδιοι δεν μπορούν να διαθέσουν τις μικροποσότητές τους ούτε σε εμπόρους.
Επειδή τα προϊόντα που διαθέτουν οι παραγωγοί - πωλητές των λαϊκών αγορών είναι αναγκαία για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών για στοιχειώδη και βασικά είδη διατροφής.

Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί – πωλητές των λαϊκών αγορών λόγω της απώλειας εισοδήματος, δεδομένης της ανεπάρκειας και ασυμβατότητας του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ με τη φύση και το είδος της εργασίας τους;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην τροποποίηση της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας, ώστε να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης των παραγωγών – πωλητών που κατέχουν νόμιμη άδεια για τη διάθεση των προϊόντων τους μόνο σε λαϊκές αγορές της εγγύτερης της Περιφέρειας τους για τη διάθεση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές που εξακολουθούν να λειτουργούν στη χώρα;
3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την έγκαιρη απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή τους;».

επιστροφή στην κορυφή