ΡΟΗ 24/7:

5 Δεκεμβρίου: Ημέρα Εθελοντισμού

Κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, έχει καθιερωθεί, ήδη από το 1985, να τιμάται η εθελοντική δράση μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από τις εθελοντικές οργανώσεις, παρακινώντας με αυτόν τον τρόπο όσο το δυνατό περισσότερο κοινό να συμμετάσχει και να ενσωματώσει την εθελοντική δράση στον καθημερινό τρόπο ζωής του.

ethelontismos-1 

Παρά το γεγονός  του ότι για να είναι κάποιος εθελοντής σε οποιαδήποτε οργάνωση δεν έχει ανάγκη την αναγνώριση και την ανταμοιβή των πράξεών του, η Ημέρα του Εθελοντισμού καθιερώθηκε με στόχο να υπενθυμίζει την όλο και πιο επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας για ανιδιοτελή προσφορά απέναντι στα κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτισμικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος. Ο εθελοντισμός σαν έννοια, χαρακτηρίζεται από το αίσθημα της συλλογικότητας και του έντονου αλτρουισμού, αφού δεν αποτελεί μόνο δράση, αλλά ουσιαστική στάση ζωής, μιλώντας πάντα για τους αληθινούς εθελοντές. Στόχος τους είναι να ξεπερνούν οποιαδήποτε στοιχείο εγωισμού και να δίνουν ελπίδα εκεί όπου αυτή εκλείπει, κάτι που εκτός από κοινωνικά οφέλη, προσδίδει και πληθώρα προσωπικών προνομίων: μέσω της δράσης τους, οι εθελοντές γίνονται περισσότερο δεκτικοί, ανοιχτόμυαλοι, με θάρρος και αισιοδοξία απέναντι στις οποιεσδήποτε προκλήσεις.

Σχετικά με την δραστηριοποίηση του εθελοντισμού στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί (OmikronProject), έχει αποδειχθεί πως ενεργό ρόλο κατέχουν πάνω από 400 εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς που αφορούν τον πολιτισμό, την παιδεία, το περιβάλλον, καθώς επίσης και την παροχή υπηρεσιών. Εξαιρετικά σπουδαίο ρόλο, επιπλέον, κατέχει η προώθηση του εθελοντισμού μέσα από τα πανεπιστήμια της χώρας, με την προκήρυξη διαφόρων προγραμμάτων εθελοντικής δράσης, πάνω σε ποικιλία θεμάτων. Ωστόσο, η ολοένα και μεγαλύτερη άνθηση του εθελοντισμού στη χώρα μας, έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται φυσικά στις δυσχερείς συνθήκες της εποχής μας. Οι πράξεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας είναι αναγκαίες στις μέρες μας, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους απέναντι στα δρώμενα που ορίζουν το μέλλον τους ή ακόμη χειρότερα, δυσκολεύονται να συνεχίσουν τη ζωή τους. Καταλαβαίνουμε ως εκ τούτου, πως η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο «επώδυνη», χωρίς την ευαισθητοποίηση κάποιων από εμάς απέναντι στο γενικό καλό.

Κάτι που θα έπρεπε, λοιπόν, να μας μείνει με αφορμή τη σημερινή μέρα δεν είναι μόνο η θεωρητική ενημέρωση μας σχετικά με τον εθελοντισμό, αλλά και η συμβολή όλων μας, έστω και στο ελάχιστο των δυνατοτήτων μας, στη δόμηση μιας κοινωνίας περισσότερο ανθρώπινης και λιγότερο αδιάφορης και απρόσωπης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 12:47
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συμπληρώματα Διατροφής "Je Suis Charlie" »
επιστροφή στην κορυφή